Antena Meniu Search
x

Măsuri mai dure pentru obținerea PERMISULUI AUTO. Noi probe la examen, alt cadru legal pentru şoferii profesionişti

Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor discută astăzi legea prin care se instituie probe mai dure pentru obţinerea permisului auto. 

Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor discută astăzi legea prin care se instituie probe mai dure pentru obţinerea permisului auto. 

Legea propune ca examenul pentru permisul auto să aibă patru secţiuni: teorie, poligon, traseu ziua şi pe timp de noapte.

De asemenea, potrivit Strategiei de Siguranţă Rutieră, românii care nu au terminat zece clase nu vor putea avea permis de conducere și proba practică a examenului de conducere ar urma să fie monitorizată video. 

În octombrie 2016, Guvernul a aprobat Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră pentru perioada 2016-2020 şi Planul de acţiuni pentru implementarea strategiei. Obiectivele majore sunt reducerea la jumătate a numărului de decese din accidente rutiere până în anul 2020 faţă de anul 2010 și creşterea siguranţei rutiere. 

Pe acelaşi subiect

În strategie este prevăzută, între altele, "introducerea înregistrării video a examenelor pentru obţinerea certificatelor şi atestatelor profesionale, iar pe termen lung va fi amendată legea astfel încât şcolile de şoferi să-şi poată prelungi autorizaţia de funcţionare cu condiţia ca minim 50% dintre cursanţi să promoveze examenul", se arată în document. 

Totodată, se prevede crearea cadrului legal necesar "pentru reabilitarea şi consilierea conducătorilor auto cu abateri grave şi repetate de la normele rutiere, mai ales în cazul şoferilor profesionişti". 

"Tinerii sunt vizaţi şi ei prin această strategie, care prevede crearea de programe universitare, post-universitare şi de formare în domeniul siguranţei rutiere, aceste programe urmând a fi introduse de către universităţi, în parteneriat cu instituţii având abilităţi şi expertiza necesară în domeniu. Acţiunile vor viza şi îmbunătăţirea evaluării medicale şi psihologice pentru obţinerea permisului auto, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare şi eliminarea posibilităţilor de obţinere a avizelor în mod fraudulos. În plus, după o anumită vârstă, vor fi reduse perioadele de efectuare a controalelor medicale pentru conducătorii auto", mai informează Executivul. 

Planul de acţiuni pentru adoptarea strategiei mai stabileşte "sancţionarea administratorilor/executanţilor de lucrări de drumuri pentru nerespectarea normelor legale, realizarea de amenajări speciale destinate participanţilor la trafic consideraţi vulnerabili - separarea utilizatorilor motorizaţi de drum de biciclişti şi pietoni, restricţionarea construirii în zonele adiacente arterelor de tranzit şi ocolitoare". 

"Alte acţiuni prevăzute în Strategie sunt introducerea inspecţiei tehnice de siguranţă pentru repunerea în circulaţie a vehiculelor implicate în accidente rutiere, precum şi responsabilizarea şi sancţionarea, de principiu, atât a conducătorului auto, cât şi a operatorului de transport în caz de abateri", se arată în document. 

În materie de sancţiuni şi urmărirea executării acestora, strategia aprobată de Guvern "mută accentul pe constatarea abaterilor cu ajutorul sistemelor automate, propunând analizarea şi adoptarea modelului statelor membre UE care înregistrează procente maxime de încasare pe acest tip de constatare a contravenţiilor". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri sociale » Măsuri mai dure pentru obținerea PERMISULUI AUTO. Noi probe la examen, alt cadru legal pentru şoferii profesionişti