Antena Meniu Search
x

Fărşangul, tradiție în Brașov. Iarna, alungată printr-un carnaval inedit

Ceremonie de înmormântare inedită într-o localitate din Braşov! Tinerii de aici au îngropat iarna şi au izgonit spiritele rele, printr-un carnaval amuzant.

de Redactia Observator

la 10.02.2019, 11:01

Vezi și

Ceremonie de înmormântare inedită într-o localitate din Braşov! Tinerii de aici au îngropat iarna şi au izgonit spiritele rele, printr-un carnaval amuzant. Deghizaţi în urşi, îmbrăcaţi în straie populare sau costumaţi în diverse personaje haioase, aşa au colindat uliţele satului. Iar efortul lor nu a rămas nerăsplătit. Au primit ouă şi bani de la localnici.

Un cal acoperit cu o perdea şi un măgăruş cu şapcă trag o căruţă decorată cu afişe amuzante. Înăuntru se află însă un sicriu - folosit ca simbol al purificării înainte de Postul Paştelui.

Este un obicei vechi de două secole. Se cheamă Fărşangul. Tinerii din localitatea Apaţa iau toate uliţele la pas. Şi pentru că, simbolic, alungă iarna şi spiritele rele, primesc şi răsplată. De aceea au venit pregătiţi, cu câte un coş din răchită.

Un obicei care seamănă cu un adevărat carnaval, care trebuie pregătit din timp.

Din alai nu lipsesc nici tinerii mascaţi. Deghizaţi în urşi şi cu clopote la brâu, fac zgomot ca să-i sperie pe răufăcători.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Fărşangul, tradiție în Brașov. Iarna, alungată printr-un carnaval inedit