Antena Meniu Search
x
LIVE

O femeie din Vâlcea confecţionează costume tradiţionale pentru păpuşi

Portul tradiţional românesc este redescoperit, mai nou, cu ajutorul costumelor în miniatură! O vâlceancă a găsit o metodă inedită pentru a readuce în atenţia românilor frumuseţea straielor populare.

De Redactia Observator la 02.12.2019, 16:54
Vezi și

Portul tradiţional românesc este redescoperit, mai nou, cu ajutorul costumelor în miniatură! O vâlceancă a găsit o metodă inedită pentru a readuce în atenţia românilor frumuseţea straielor populare. Confecţionează costume tradiţionale pentru păpuşi şi este nelipsită de la târgurile meşterilor populari din ţară.

Maria Robescu are perechi de păpuşi îmbrăcate în costume tradiţionale din toate zonele lumii. În special din ţară. O hartă a României îmbracă fiecare zonă în straie populare.

Maria a început să creeze straie populare în miniatură, în urmă cu peste zece ani. Fiecare costum popular este realizat manual, cu multă migală, din pânză, ață și dantelă.

Pentru a îmbrăca o singură păpușă în costum popular, femeia muncește o zi întreagă.

Acum, creaţiile sale pot fi găsite la aproape toate târgurile tradiţionale din ţară, dar și în casele românilor stabiliţi peste hotare, în America, Australia, China și multe țări din Europa.

Maria: Eu lucrez planificat în sensul că ştiu că pentru târgul următor eu trebuie să am 20-30 de păpuşi din zona respectivă. Fete, băieţi, apoi din zonele limitrofe, după aceea din zonele mai depărtate. Mă car cu câte 200 de păpuşi după mine, în geamantan cu autobuzul.

Meşterul popular confecţionează şi păpuşi ecologice.

Maria: Sunt foarte mulţi părinţi care-şi doresc păpuşi din astea pentru că astea pot fi spălate şi în maşină. Faţa nu i se strică pentru că este pictată cu culori care nu sunt toxice pentru copii şi care nu ies la apă.

O păpuşă în miniatură costumată tradiţional costă 20 de lei.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » O femeie din Vâlcea confecţionează costume tradiţionale pentru păpuşi