Antena Meniu Search
x

Video Filmul de groază al unei nopţi de coşmar. 10 morți, după incendiul din secţia de Terapie Intensivă Covid a spitalului din Piatra Neamț

Suntem zguduiţi de o nouă tragedie. 10 oameni au murit într-un incendiu la secţia de Terapie Intensivă COVID din spitalul de la Piatra Neamţ. Alţi 7 sunt în stare critică. De data asta nu am mai auzit că avem de toate. În schimb, ministrul Sănătăţii ne anunţă că suntem cu toţii vinovaţi. Pacienţi, rude, medici, politicieni şi simpli cetăţeni. Doar că nu noi luăm deciziile de care depind vieţi. Urmăriţi filmul de groază al încă unei nopţi de coşmar.

de Redactia Observator

la 15.11.2020, 20:10

Vezi și
  • 10 persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de la ATI Neamţ
  • La etajul doi al spitalului, flăcările au mistuit salonul de terapie intensivă
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19

Ora 18.30. Cei opt pacienţi cu COVID din salonul de Terapie Intensivă se zbat pentru ultima lor şansă la viaţă. Intubaţi şi ventilaţi mecanic, bolnavii sunt captivi în paturile lor. Depind de buteliile de oxigen la care sunt conectaţi şi doar sunetul aparatelor medicale străpunge liniştea. Sunt victime sigure. Şi inimaginabilul se întâmplă.

Izbucneşte incendiul. Oxigenul salvator le devine fatal şi ajută focul să se propage rapid. În câteva minute, tot salonul arde. Un medic încearcă să stingă focul. Nu răzbeşte: combinezonul îi ia foc şi suferă arsuri pe 40 la sută din corp. Ore mai târziu îi descrie soţiei un carnagiu:

''El era îngrozit de ceea ce a putut să vadă acolo. Îngrozit. Deci îmi spunea: eu sunt bine, eu sunt bine, ceilalţi ardeau, ardeau'', a spus soţia medicului. 

Apelul la 112 vine la 13 minute de la izbucnirea incendiului.

Mihai Mitrea, şef ISU: Au fost 5 apeluri în acelaşi timp. Am mobilizat toate resursele.

Pompierii ajung în 5 minute. La etajul doi al spitalului, flăcările mistuiau salonul de ATI. Peste 150 de pompieri şi medici lucrează împreună ca să salveze cât mai mulţi oameni.

În 25 de minute incendiul e stins. Din salonul ars iese fum gros. Pompierii intră pentru prima dată în secţia de ATI. În jurul lor e doar moarte. 7 dintre bolnavi au murit pe loc.

Tot etajul doi este învăluit de fum alb. Se caută soluţii pentru alţi opt pacienţi din salonul alăturat. Nimeni nu coordonează operaţiunile. Şeful de la ATI nu e la spital. Nici managerul. Nici directorul medical.

Liviu Ungureanu, şef secţie ATI: Eu nu eram acolo, eu nu am fost de gardă, au fost doi alţi colegi.

Lucian Micu, manager spital: Celelalte secţii nu se află în pericol. Căutăm soluţii pentru ceilalţi pacienţi de la ATI.

Întreaga capacitate a judeţului este depăşită. Sunt mobilizate forţe din Iaşi. E nevoie de transfer rapid pentru ceilalţi pacienţi şi pentru medicul de gardă grav rănit.

Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU: Au plecat două maşini de victime multiple şi două maşini de terapie Intensivă, pregătim acum a treia maşină.

Incendiul mai face două victime.

Lucian Micu, manager spital: În urma transferului către UPU din salonul alăturat, au decedat doi pacienţi care erau în stare gravă la ATI.

În timp ce ministrul Sănătăţii e în drum spre Piatra Neamţ, la Ministerul de Interne se organizează o celulă de criză.

Raed Arafat, şeful DSU: Trebuie să așteptăm să vedem dacă este din cauza arsurilor și a incendiului sau din cauza fumului.

Pompierii ies din spital bântuiţi de ce au văzut. Salonul e însăşi mărturia iadului: flăcările au înnegrit pereţii şi sfâşiat tavanul. Urmele pacienţilor au rămas imprimate pe paturile în care şi-au găsit sfârşitul. 

Mihai Mitrea, reprezentant ISU: A fost o evoluţie foarte rapidă a incendiului, nu pot să confirm dacă a fost sau nu a fost o explozie.

Ministrul Sănătăţii ajunge la Piatra Neamţ. În curtea spitalului e haos. Apar primele ipoteze.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Un eveniment tragic. Am făcut o celulă de criză aici, inclusiv primarul, managerul.

Liviu Ungureanu, şef secţie ATI: Efectiv a luat foc injectomatu, imediat a luat foc costumul ei si imediat s-a extins la monitor si la pat.

Deşi avem paturi de mari arşi libere în ţară, se decide transferul medicului de gardă rănit în Belgia. E dus însă mai întâi la Iaşi. Apoi la spitalul Floreasca din Capitală. A doua zi dimineaţa ajunge în Belgia. Restul pacienţilor de ATI din Piatra Neamţ au fost transferaţi la spitalul Leţcani, din Iaşi.

A doua zi spitalul pare încremenit în şoc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Filmul de groază al unei nopţi de coşmar. 10 morți, după incendiul din secţia de Terapie Intensivă Covid a spitalului din Piatra Neamț