Antena Meniu Search
x

Florile de lavandă, afacere de succes pentru un bărbat din Mureş

Zumzăit de albine şi florile de lavandă sunt ingredinetele unei afaceri de succes de care s-a folosit şi un mureşean.

de Redactia Observator

la 15.07.2020, 18:35

Vezi și
  • Din flori mureşeanul face în propria distilerie ulei şi apă de lavandă.
  • Un kilogram de miere de lavandă se vinde cu 80 de lei.

Bărbatul a cultivat în urmă cu cinci ani un lan de lavandă şi pasionat de albine fiind a cumpărat şi câţiva stupi. Acum produce atât miere de lavandă, cât şi ulei şi apă florală.

La nici zece kilometri de Târgu Mureş, în localitatea Bărdeşti un lan de lavandă, cu un parfum îmbietor şi un mov de ilustrată poştală atrage nu doar curioşii care vor să pună fotografii pe reţele de socializare, ci şi albinele. Cultura de lavandă aparţine unor apicultori din zonă.

Sorin Sărac a moştenit pasiunea pentru albine de la bunicul lui. Însă abia în urmă cu cinci ani şi-a luat primul stup. Tot atunci a pus la punct şi cultura de lavandă.

Şi cum pasiunea se transmite din tată în fiu, băiatul de 15 ani al apicultorului este ajutorul de nădejde. Rareş se îngrjeşte zilnic de albine.

Pe lângă faptul că mierea de lavandă este una dintre cele mai parfumate sortimente are şi numeroase beneficii pentru sănătate.

Rareş, fiul: Mierea de lavandă este antispetică, enzimele care se află în ea ajutand la vindecarea unei răni deschise şi având şi un caracter calmant. O altă proprietate ar fi că este antibacterială, antifungică.

Chiar dacă a fost un an mai slab pentru apicultori din cauza vremii capricioase, Sorin Sărac se aşteapta să scoată cel puţin 40 de kilograme de miere parfumată.

Sorin Sărac: Tot ceea se găseşte în floare adună albina şi se regăseşte aici, în acest borcan. Aici e tot ce a adunat ea, toată esenţa.

Şi cum lavanda poate fi folosită în mai multe feluri. Din flori mureşeanul face în propria distilerie ulei şi apă de lavandă.

Sorin Sărac: Este o suprafaţă de 60 de arii de lavandă, deocamdată am zis e suficient pentru noi. Probabil că pe viitor ne mai gândim şi s-ar putea să ne mai extindem, dar deocamdată e suficinet. Cantitatae de floare s-ar recolat în jur la 3000-3.500 de kg, în ulei înseamna undeva la 15-16 litri de ulei.

Un kilogram de miere de lavandă se vinde cu 80 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Florile de lavandă, afacere de succes pentru un bărbat din Mureş