Antena Meniu Search
x

Unul din cinci cupluri din România face credite la bancă, pentru a avea copii

Unul din cinci cupluri suferă de infertilitate, în România. Cu toate că scăderea demografică este o problemă gravă în țara noastră, autoritățile îi ajută prea puţin pe cei care nu pot face copii.

de Redactia Observator

la 18.01.2020, 21:00

Vezi și

Unul din cinci cupluri suferă de infertilitate, în România. Cu toate că scăderea demografică este o problemă gravă în țara noastră, autoritățile îi ajută prea puţin pe cei care nu pot face copii. Prin programul național se decontează două mii de euro pentru fertilizarea in vitro, iar procedura costă dublu. Așa că mulți se împrumută la bancă ca să își împlinească visul de a deveni părinți.

"Cel mai greu este să stai lângă mămici cu copii. Asta e cel mai greu. Să îi vezi pe copiii ăia cum se joacă, să le vezi expresiile feţelor, cum vin copiii şi le spun te iubesc." E drama prin care a trecut Mariana Stan ani de zile. Acum e mamă, dar visul i s-a împinit greu. În 2008, medicul i-a dat o veste-şoc: suferă de infertilitate. Au urmat nouă fertilizări in vitro.  

"Aceste 9 fertilizări ne-au costat cam 35.000 de euro, cam cât o garsonieră. Am făcut pentru aceste FIV-uri 3 credite bancare, unul în franci.", spune femeia. Nu regretă nimic. În 2017, viaţa i-a oferit cel mai frumos cadou: un băieţel pe care l-a botezat Andreas Efrem. 

Prin această situaţie trec sau au trecut unul din cinci cupluri din România. Din 2011, ministerul Sănătăţii sprijină aceste familii. Prin programul naţional, statul finanţează o singură fertilizare in vitro pentru un cuplu şi decontează aproximativ 2.000 de euro. Procedura costă însă între 3000 şi 5000 de euro şi e nevoie în medie de trei încercări pentru o reuşită.

Pe acelaşi subiect

Medicii au încearcat de nenumărate ori să convingă autorităţile să aloce mai mulţi bani pentru pentru program, să deconteze mai multe proceduri şi să schimbe criteriile care le permit cuplurilor să îşi depună dosarul şi să primească finanţare. În alte ţări din Europa, statul finanţează câte două sau trei proceduri pentru un cuplu. 

Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România: "Subprogramul naţional de fertilizare e rămas în urmă ca şi criterii, ca şi finanţare din multe puncte de vedere."

Radu Zamfir, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant: "Sunt anumite legi care ţin de reproducerea asistată care sunt blocate în Parlament. Legat de mama purtătoare a cărei statut legislativ nu este încă stabilit. Trebuie să ţinem pasul cu toate aceste noutăţi tehnice, noutăţi medicale."

Autorităţile promit că vor finanţa integral fertilizările in vitro. Şi vor să deconteze mai multe proceduri pentru un cuplu. 

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: "Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor şi trebuie să ieşim din această situaţie. Bugetul sănătăţii poate susţine, este o prioritate de grad zero a acestui Guvern, să stopeze şi să frâneze declinul demografic."

Pentru asta ar fi nevoie să se facă 30 de mii de fertilizări in vitro pe an, cred medicii, si nu 10 mii ca acum. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Unul din cinci cupluri din România face credite la bancă, pentru a avea copii