Antena Meniu Search
x

Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, acuzat de luare de mită şi pus sub control judiciar

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi control judiciar, cu fixarea unei cauţiuni de 4.500.000 de lei, faţă de Lucian Duţă, la data faptelor preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale).

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi control judiciar, cu fixarea unei cauţiuni de 4.500.000 de lei, faţă de Lucian Duţă, la data faptelor preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, Lucian Duţă ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unor firme 8,6 milioane de euro pentru semnarea unor contracte.

'În perioada 2010 - 2012, inculpatul Duţă Nicolae Lucian, în calitate de  preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, având atribuţii de ordonator de credite, a pretins şi primit, în mod repetat, de la reprezentanţii a două firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea şi derularea în bune condiţii a unor contracte/ acte adiţionale încheiate de instituţia pe care o reprezenta cu societăţile respective. (...) Sumele de bani au fost remise inculpatului Duţă Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla (prin operaţiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii)', se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, directorul CNAS ar fi primit 5 milioane de euro în legătură cu încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru proiectarea, construirea şi operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România, 2,6 milioane de euro pentru a susţine încheierea şi derularea unui act adiţional la acelaşi contract, 200.000 euro în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat şi un milion de euro în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescripţiei electronice.

'Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duţă Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăţi în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din ţară şi străinătate, precum şi plăţi pentru achiziţionarea un teren în municipiul Bucureşti, într-o zonă rezidenţială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizaţie de construire pentru P+4', se menţionează în comunicat.

Lucian Duţă trebuie să depună, în termen de 10 zile, o cauţiune în valoare de 4.500.000 de lei, în caz contrar riscând înlocuirea măsurii controlului judiciar cu alta mai gravă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligaţii, printre care să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului şi să se prezinte la Secţia 2 Poliţie Bucureşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau de câte ori este chemat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Stiri sociale » Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, acuzat de luare de mită şi pus sub control judiciar