Antena Meniu Search
x

Video Fregata "Regina Maria" s-a întors de urgență dintr-o misiune NATO. Aproape jumătate dintre marinari au COVID-19

Fregata "Regina Maria" s-a întors de urgenţă dintr-o operaţiune NATO, dupa ce la bord a apărut un focar de coronavirus. Aproape jumătate din echipaj s-a infectat, deşi toţi marinarii au fost testaţi înainte de plecare. Primele simptome au apărut după două săptămâni petrecute pe mare.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 13.11.2020, 21:49

Vezi și
  • Fregata "Regina Maria" executa o misiune NATO în Marea Mediterană
  • Din cei 235 de membri ai echipajului, 110 s-au infectat cu SARS-CoV-2
  • Cei mai mulţi dintre marinari sunt asimptomatici, doar patru au simptome ușoare

Fregata "Regina Maria" s-a întors de urgenţă dintr-o operaţiune NATO, dupa ce la bord a apărut un focar de coronavirus.  Aproape jumătate din echipaj s-a infectat, deşi toţi marinarii au fost testaţi înainte de plecare. Primele simptome au apărut după două săptămâni petrecute pe mare.

Militarii n-au stat în carantina 14 zile înainte să plece pe mare, aşa cum era normal. Surse Observator spun că echipajul a fost testat cu doar câteva zile înainte de plecare, iar marinarii au aşteptat pe navă rezultatul testelor PCR. Potrivit aceloraşi surse, 15 au fost pozitive.

Marinarii infectaţi au fost daţi jos de pe fregată, dar nu şi contacţii lor. Nava a plecat pe mare, în condiţiile în care exista riscul să apară şi alte cazuri. După două săptămâni, doi dintre membrii echipajului au prezentat simptome.

Cornel Pavel, Forţele Navale Române: Medicul de la bord, împreună cu conducerea navei, i-au evacuat pe militarii de la bord. Duminică, 8 noiembrie, cei doi militari au fost repatriaţi. Luni, 9 noiembrie, tot echipajul a fost testat.

Rezultatele au fost teribile. Din cei 235 de membri ai echipajului, 110 au fost pozitivi. Asta în condiţiile în care compartimentele sunt etanşe pe navă, iar mulţi dintre marinari nici nu se întâlnesc.

Explicaţia ar putea fi ventilaţia. Aerul pe vas este recirculat. O anchetă epidemiologică a fost deschisă.

Aurel Trană, comandant Spitalul Militar Modular: O testare negativă acum poate să nu însemne ceva în trei zile. Poate să fie în perioada de incubaţie şi asta ar putea fi una dintre explicaţii.

Cei mai mulţi dintre marinari sunt asimptomatici şi doar patru dintre ei au simptome uşoare: tuse, febră, lipsa mirosului şi a gustului. Din cauza numărului mare de oameni, 70 de marinari au avut voie să coboare în Portul Militar Constanţa pentru a fi evaluaţi. Ceilalţi au primit alimente la bord şi vor fi văzuţi mâine de medici.

Medicii de la Spitalul Militar Modular îl vor evalua pe rând pe pacienţi şi vor stabili dacă vor rămâne internaţi sau dacă vor intra în carantină instituţionalizată ori la domiciliu.

Fregata "Regina Maria" executa o misiune NATO în Marea Mediterană. Pe lângă militari, la bord au mai urcat un pilot şi o persoană care s-a ocupat de aprovizionare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Fregata "Regina Maria" s-a întors de urgență dintr-o misiune NATO. Aproape jumătate dintre marinari au COVID-19