Antena Meniu Search
x

"FRUCTUL OPRIT" înainte de anii '90. Mai mult de jumătate dintre românce aleg CEZARIANA, deşi sunt încurajate să nască natural

Cezariana era privită, înainte de 1990, ca “fruct oprit”, iar acum s-a ajuns la situaţia ca peste jumătate din naşteri să se facă prin cezariană, deşi femeile sunt încurajate să nască natural, spune managerul Spitalului Clinic Filantropia din Bucureşti, profesor doctor Gheorghe Peltecu.

Cezariana era privită, înainte de 1990, ca “fruct oprit”, iar acum s-a ajuns la situaţia ca peste jumătate din naşteri să se facă prin cezariană, deşi femeile sunt încurajate să nască natural, spune managerul Spitalului Clinic Filantropia din Bucureşti, profesor doctor Gheorghe Peltecu.

Medicul celei mai vechi maternităţi din ţară, care datează din 1813, mai spune că forcepsul, folosit de aproape un secol şi jumătate, este încă un instrument indispensabil al obstetricianului modern.

Profesorul Gheorghe Peltecu spune că, înainte de 1990,  cezariana era extrem de rar practicată, incidenţa ei reprezentând 5 sau 7 la sută în România. Medicul explică această situaţie prin faptul că practica obstetricală a acelor vremuri era bună, iar majoritatea femeilor năşteau pe cale naturală.

“Apăruse la vremea aceea o modalitate prin care  o parte dintre femei reuşeau ca, având două cezariene, să aibă dreptul legal de întrerupere a cursului sarcinii. Era un mare avantaj, când nu existau contraceptive, nu existau prezervatine. Atunci a început să apară această discriminare pozitivă, la care medicii contibuiau într-o oarecare măsură. Se făceau două cezariene pentru ca, atunci când femeia rămânea gravidă fără ca ea să fi dorit acest lucru, să beneficieze de întrerupere legală de sarcină”, a explicat medicul.

Pe acelaşi subiect

Gheorghe Peltecu îşi aminteşte că cezariana înainte de 1990 era privită ca “un fruct oprit”, dar ulterior, experinţa culturală a făcut ca femeile să-şi dorescă acest fruct oprit.

“Femeile nu erau dispuse să suporte rigorile unui tarvaliu şi au devenit tot mai numeroase aceste cereri. Unele justificate, altele mai puţin, unele încurajate de către medici chiar. Astfel s-a ajuns la o cifră de cezariene care este îngrijorătoare, sub aspectul noii politici de sănătate. Nu este politic să ajungi să ai peste 50 la sută cezariene. În spitalele de stat, rata cezarienelor este sub 50 la sută. În spitalele private, rata cezarienelor ajunge la 80 la sută.

Gheorghe Peltecu a mai spus că Spitalul Filantropia nu face parte din categoria celor care încurajează cezarienele.

“În mod special, am trimis un colaborator în Anglia, a stat un an la Londra pentru a se specializa numai în obstetrică, în modalităţi de naştere şi la întoarcere am trecut de partea baricadei care susţine naşterile naturale, chiar suntem promotorii naşterii naturale, chiar după operaţie cezariană”, a precizat Peltecu.

Profesorul mai spune că în spital sunt echipe tinere de medici, care încurajează femeile să nască pe cale naturală după o operaţie cezariană, iar pe site-ul spitalului sunt informaţii suficiente despre naşterea naturală.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » "FRUCTUL OPRIT" înainte de anii '90. Mai mult de jumătate dintre românce aleg CEZARIANA, deşi sunt încurajate să nască natural