Dezastrul lăsat în urmă de furtuna de la Timișoara! Recoltele din 9 judeţe au fost afectate
Furtuna de duminică după amiază a afectat recoltele în toate cele 9 judeţe în care a lovit! Cu toate acestea, cele mai mari nenorociri le-a produs în judeţele Bistriţa Năsăud şi Hunedoara.
Furtuna de duminică după amiază a afectat recoltele în toate cele 9 judeţe în care a lovit! Cu toate acestea, cele mai mari nenorociri le-a produs în judeţele Bistriţa Năsăud şi Hunedoara.
Agricultorii nu ştiu cum se vor descurca de acum încolo, pentru că vijelia le-a pus culturile la pământ şi le-a distrus serele şi solariile.
Oamenii spun că niciodată nu au văzut o asemenea furtună. Rafalele de vânt au fost atât de puternice încât au îndoit şi smuls din pământ barele metalice din structura serelor.
"Să muţi nişte fiare care au o greutate mare si sa le ridici si sa le smulgi din pamant, nu n-am mai intalnit asa ceva", a spus un agricultor.
Bărbatul se uită cu jale la cea rămas din serele şi solariile de lângă Deva. Cultivă de ani de zile roşii, castraveţi, vinete şi multe alte legume. Iar acum îşi vede munca distrusă.
Culturile aflate in solar sunt distruse in proportie de 50%. Costurile sunt extrem de ridicate pentru a le putea reface, este o afacere pe care trebuie sa o incepem efectiv de la 0.
Toată familia, plus oameni angajaţi cu ziua, lucrează să salveze ce a mai rămas şi să refacă macar construcţiile. E multă muncă şi o investiţie mare pentru că un balot de folie din plastic costă peste 1100 de lei şi ar fi nevoie de zeci de bucăţi.
Cele mai afectate au fost culturile de castraveţi şi cultura de fasole.
Furtuna de duminică după-amiază a creat nenorociri şi agricultorilor din Bistriţa Năsăud. Una dintre cele mai afectate localităţi a fost Galaţii Bistriţei. Acolo, circa 80 de hectare de culturi agricole, în special porumbul, au fost afectate.
"Am investit peste 3.500 la hectar în sămanță, îngrășăminte, arat, discuit", spune un bărbat care are 17 hectare de teren cultivate cu porumb, majoritatea luate în arendă. El spune că, odată căzuţi la pământ, ştiuleţii vor putrezi sau vor incolţi, pentru că abia peste o lună se face recoltarea cu utilajele agricole.
Paguba proprietarului este undeva la 2000-3000 de lei la hectar. 5.03 Şi nu toată lumea are asigurate culturile deoarece de mult nu s-a mai întâmplat să fie asemenea fenomene.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰