Gazele naturale. Avantaje, utilitate și alte informații

De Redactia Observator.
Publicat: 14.01.2021, 14:02.
Actualizat: 14.01.2021, 14:04

Rețeaua de distribuție gaze naturale este din ce în ce mai bine pusă la punct, aproape fiecare casă având acces la acest combustibil.

Ţevi de gaze

Ţevi de gaze

Rețeaua de distribuție gaze naturale este din ce în ce mai bine pusă la punct, aproape fiecare casă având acces la acest combustibil.

Gazele naturale sunt folosite în extrem de multe domenii:

• Pot produce electricitate. Electricitatea obținută din gaze naturale este curată, fără emisii de gaze de seră și ieftină. Aceasta poate să completeze cu succes necesarul de energie, atunci când alte soluții, cum ar fi parcurile eoliene sau panourile solare nu acoperă toată cantitatea necesară.

• Pot fi un combustibil excelent pentru vehicule. Vehiculele care funcționează cu gaze naturale consumă mai puțin CO2 decât cele convenționale și au mult mai puține emisii de SOx, NOx și monoxid de carbon.

• Sunt folosite în numeroase procese industriale. Gazele naturale pot fi atât materie primă, cât și sursă de căldură pentru procesele industriale care duc la producția de fertilizatori, produse farmaceutice, plastic, materiale textile, produse chimice, etc.

• Sunt o sursă importantă de încălzire. Foarte mulți oameni încălzesc locuințele cu gaze naturale. Acestea sunt accesibile, ușor de folosit și puțin poluante.

Practic, gazele naturale susțin confortul de zi cu zi al fiecăruia dintre noi, motiv pentru care trebuie să fie exploatate cât mai corect.

Care sunt avantajele gazelor naturale?

1. Folosirea gazului natural reduce emisiile nocive. Prin arderea gazelor se generează cu până la 50% mai puțin CO2 decât în cazul țițeiului sau a cărbunelui. Centralele moderne pe gaz pot ajunge la o eficiență a consumului de până la 60%, în comparație cu centralele pe cărbune care au o eficiență de doar 25-40%. Conform statisticilor, gazul natural este cel mai curat combustibil fosil.

2. Costurile de investiție sunt foarte mici. Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este constant dezvoltată și adaptată nevoilor consumatorului, iar costurile de exploatare a acestui combustibil sunt mici.

3. Oferă o flexibilitate mare în ceea ce privește modul de utilizare. Chiar și pentru utilizatorii casnici, gazele naturale pot fi folosite în mai multe domenii. Acestea pot încălzi, pot fi combustibil auto sau pot fi sursă de energie pentru gătit.

4. Piața de distribuție este una bine reglementată, iar distribuitorii stabilesc prețurile pe baza concurenței. Astfel, utilizatorii finali au opțiunea de a alege întotdeauna cea mai bună ofertă de pe piață și de a plăti cât mai puțin pentru gazul folosit.

Lucruri interesante despre gazele naturale:

1. Spre deosebire de alți combustibili, gazele naturale se găsesc din abundență. Rezervele mondiale pot ajunge pentru o perioadă de cel puțin 200 de ani.

2. Emisiile scăzute de CO2 transformă gazele naturale în combustibilul perfect pentru tranziția de la combustibili poluanți la cei total nepoluanți;

3. 22% din energia electrică folosită la nivel mondial provine din combustia gazelor naturale;

4. Industria gazelor naturale este o importantă sursă de venit pentru foarte mulți oameni. Doar în Europa sunt angajați peste 300.000 de oameni în acest domeniu;

5. Costurile gazelor naturale sunt mici în comparație cu majoritatea celorlalte surse de energie, ceea ce le duce pe primul loc în topul preferințelor utilizatorilor;

Citește și
Eveniment • pe 29.10.2020 la 20:23
Un bătrân rănit grav și pagube uriașe, după o explozie produsă la un bloc din Galați. Video
recomandari pe a1.ro
Corina Dănilă a împlinit 49 de ani. Vedeta a distribuit fotografii din copilărie și adolescență, nemaivăzute până acum
Eveniment • pe 29.10.2020 la 13:14
Explozie violentă într-un bloc din Galaţi, cinci victime şi zeci de persoane evacuate

Top știri

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia
1
Extern • pe 26.01 la 12:06

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia

O mamă a sărit în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul. În urma impactului, femeia și-a pierdut viața.

PARTENERI
Lidia Buble, probleme de sănătate! Cântăreața nu mai poate să vorbească! Cum s-a afișat pe internet!
spynews.ro
'Vrei să mă împuşti? Vino, sunt la o nuntă' - Dialogul fabulos între interlopi cu câteva minute înainte de odioasa crimă din SUA
gandul.ro
Anamaria Prodan, `lucrată` pe la spate de dușmanul ei de moarte! Din cauza lui, Gigi Becali a umilit-o și a râs de propunerile ei
prosport.ro
"Mi-a oferit un cadou de 250.000 de euro!" Ioana Năstase, ieşire publică fără precedent: "În postura de amantă nu prea stau!"
antenasport.ro
Când avea numai 15 ani cucerea lumea cu Laguna albastră. Ce mai face și cum arată Brooke Shields la 55 de ani
CaTine.ro
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
9:50 Fata umilită și snopită în bătaie la Târgu Jiu cere daune în instanță: câte 100.000 lei de la fiecare agresoare 9:39 Noile centre de vaccinare din Suceava, întârziere de o lună. În judeţ, locurile pentru vaccin sunt limitate 9:10 Horoscopul zilei, 28 ianuarie 2021. Dacă Balanțele îşi propun să schimbe locul de muncă, azi este ziua perfectă 9:09 Copil dispărut în judeţul Cluj, noapte albă pentru căutători. Lucian a plecat la magazin şi nu s-a mai întors 8:57 Clădirile reabilitate din Deva, mâzgălite de adolescenți 8:52 Protestele polițiștilor continuă în toată țara, nemulţumiţi de îngheţarea salariilor 8:49 Echipa OMS din Wuhan va începe investigarea originilor coronavirusului, după ieşirea din carantina de două săptămâni 8:46 O centrală termică a explodat într-un bloc din Medgidia. Sunt patru victime, întreaga scară a fost evacuată 8:18 Un câine curajos a plonjat în apă, într-o încercare disperată de a salva un copil de la înec, în Australia 8:02 Alertă de vreme severă emisă de ANM. Cod galben în 13 judeţe, meteorologii anunţă viscol puternic, cu rafale de 100 km/h
CITEȘTE PE A1.ro
Ce mai face și cum arată Oana Lis, soția lui Viorel, de când a dispărut din spațiul public
A1.RO
Mihai Morar s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ce a spus despre starea lui de sănătate
A1.RO