Antena Meniu Search
x

Gazele naturale. Avantaje, utilitate și alte informații

Rețeaua de distribuție gaze naturale este din ce în ce mai bine pusă la punct, aproape fiecare casă având acces la acest combustibil.

de Redactia Observator

la 14.01.2021, 14:04

Ţevi de gaze
Ţevi de gaze

Rețeaua de distribuție gaze naturale este din ce în ce mai bine pusă la punct, aproape fiecare casă având acces la acest combustibil.

Gazele naturale sunt folosite în extrem de multe domenii:

•          Pot produce electricitate. Electricitatea obținută din gaze naturale este curată, fără emisii de gaze de seră și ieftină. Aceasta poate să completeze cu succes necesarul de energie, atunci când alte soluții, cum ar fi parcurile eoliene sau panourile solare nu acoperă toată cantitatea necesară.

•          Pot fi un combustibil excelent pentru vehicule. Vehiculele care funcționează cu gaze naturale consumă mai puțin CO2 decât cele convenționale și au mult mai puține emisii de SOx, NOx și monoxid de carbon.

•          Sunt folosite în numeroase procese industriale. Gazele naturale pot fi atât materie primă, cât și sursă de căldură pentru procesele industriale care duc la producția de fertilizatori, produse farmaceutice, plastic, materiale textile, produse chimice, etc.

•          Sunt o sursă importantă de încălzire. Foarte mulți oameni încălzesc locuințele cu gaze naturale. Acestea sunt accesibile, ușor de folosit și puțin poluante.

Practic, gazele naturale susțin confortul de zi cu zi al fiecăruia dintre noi, motiv pentru care trebuie să fie exploatate cât mai corect.

Care sunt avantajele gazelor naturale?

1. Folosirea gazului natural reduce emisiile nocive. Prin arderea gazelor se generează cu până la 50% mai puțin CO2 decât în cazul țițeiului sau a cărbunelui. Centralele moderne pe gaz pot ajunge la o eficiență a consumului de până la 60%, în comparație cu centralele pe cărbune care au o eficiență de doar 25-40%. Conform statisticilor, gazul natural este cel mai curat combustibil fosil.

2. Costurile de investiție sunt foarte mici. Rețeaua de distribuție a gazelor naturale este constant dezvoltată și adaptată nevoilor consumatorului, iar costurile de exploatare a acestui combustibil sunt mici.

3. Oferă o flexibilitate mare în ceea ce privește modul de utilizare. Chiar și pentru utilizatorii casnici, gazele naturale pot fi folosite în mai multe domenii. Acestea pot încălzi, pot fi combustibil auto sau pot fi sursă de energie pentru gătit.

4. Piața de distribuție este una bine reglementată, iar distribuitorii stabilesc prețurile pe baza concurenței. Astfel, utilizatorii finali au opțiunea de a alege întotdeauna cea mai bună ofertă de pe piață și de a plăti cât mai puțin pentru gazul folosit.

Lucruri interesante despre gazele naturale:

1. Spre deosebire de alți combustibili, gazele naturale se găsesc din abundență. Rezervele mondiale pot ajunge pentru o perioadă de cel puțin 200 de ani.

2. Emisiile scăzute de CO2 transformă gazele naturale în combustibilul perfect pentru tranziția de la combustibili poluanți la cei total nepoluanți;

3. 22% din energia electrică folosită la nivel mondial provine din combustia gazelor naturale;

4. Industria gazelor naturale este o importantă sursă de venit pentru foarte mulți oameni. Doar în Europa sunt angajați peste 300.000 de oameni în acest domeniu;

5. Costurile gazelor naturale sunt mici în comparație cu majoritatea celorlalte surse de energie, ceea ce le duce pe primul loc în topul preferințelor utilizatorilor;

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Gazele naturale. Avantaje, utilitate și alte informații