Antena Meniu Search
x
LIVE

Ghid de vizitare Grecia 2020: Recomandări ale autorităților pentru o vacanță fără neplăceri

Grecia este destinația de vacanță preferată a multor români care-și doresc să se bucure, pe lângă peisaje absolut spectaculoase și condiții de cazare avantajoase, de o țară cu o cultură și istorie ce au influențat dezvoltarea întregii omeniri.

De Redactia Observator la 15.07.2020, 16:34
Recomandări ale autorităților pentru o vacanță fără neplăceri - piqsels.com

În mod sigur, o singură vizită pe teritoriul elen nu este de ajuns pentru a descoperi tot ceea ce au de oferit insulele grecești, însă în prezent turismul internațional a devenit una dintre cele mai mari provocări ale verii anului 2020. Pandemia de coronavirus a schimbat modul în care putem să călătorim pentru a ne petrece concediile în străinătate, iar fiecare stat a impus reguli proprii, în scopul prevenirii răspândirii noului virus. Totuși, dacă te numeri printre cei care nu renunță la o escapadă în Grecia anul acesta, iată ce recomandări au autoritățile pentru a evita orice neplăceri.

Intrarea în Grecia, doar pe bază de formular electronic

Începând cu data de 1 iulie 2020 și până la 31 august 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul elen au obligația de-a completa un formular de localizare a pasagerilor – Passenger Locator Form (PLF). Acesta este un element cheie în planificările grecilor și oferă informații detaliate despre durara sejururilor anterioare în alte țări sau despre locul șederii turiștilor în Grecia și trebuie completat cu cel puțin 24 de ore înainte intrarea în țară. La transmiterea PLF, călătorii vor primi un e-mail cu un cod unic de confirmare ce trebuie prezentat autorităților elene la frontieră. Potrivit regulilor impuse de greci, persoanele care intră pe teritoriul Greciei înainte de a completa PLF riscă o amendă de 500 de euro.

Testări aleatorii pentru coronavirus

România se află pe lista țărilor din care grecii acceptă turiști, dar deși românii nu trebuie să se testeze de coronavirus înainte de a călători și nici nu vor intra în carantină la sosire, pot fi efectuate și teste aleatorii. Mai exact, în funcție de ceea ce completează în formular și de codul QR primit, turiștii pot fi direcționați la intrarea în Grecia către o zonă de screening. Persoana testată trebuie să aștepte rezultatul testului, în 24 de ore, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în PLF. Aceasta va fi contactată telefonic doar dacă rezultatul este pozitiv, caz în care va fi plasată în carantină cu suportarea cheltuielilor aferente de către statul elen. Toate persoanele care ajung pe aeroportul din Salonic vor fi testate la sosire, fiind obligatorie șederea pentru o noapte, fie la un hotel desemnat, fie într-o destinație la alegere până la obținerea rezultatului testului. Refuzul efectuării testului se sancționează cu o amendă de 500 de euro, iar nerespectarea măsurilor de izolare de către o persoană testată pozitiv, cu o amendă de până la 5.000 de euro.

Măsuri stricte pe teritoriul Greciei

Regulile generale referitoare la prevenirea răspândirii virusului COVID-19, și anume purtarea măștii de protecție, dezinfectarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială sunt valabile și în Grecia. Totodată, autoritățile elene au impus respectarea măsurilor de distanțare fizică pe plajă. Pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați este permis accesul pentru maximum 40 de persoane, în timp ce distanța dintre tijele umbrelelor trebuie să fie de cel puțin patru metri. Cu toate că este menționat că șezlongurile vor fi dezinfectate în mod regulat, este indicat ca turiștii să folosească propriile prosoape de plajă și să țină cont de măsurile de igienă și protecție.

Facilitățile modulare și unitățile sanitare de pe insulele grecești funcționează neîntrerupt pentru a oferi ajutor persoanelor infectate cu noul coronavirus. Turiștii vor găsi  deschise în Grecia plajele organizate, parcurile publice, siturile arheologice, grădinile zoologice, magazinele comerciale, cafenelele și restaurantele. Totuși, sunt asigurate spații de servit în aer liber, distanța dintre mese este de 2 metri, iar prezența la masă este permisă pentru maximum 4 persoane. Mai mult, au fost reluate pelerinajele la mânăstiri și la Muntele Athos, sunt disponibile cursele interne de feribot, între insule și Grecia continentală.

Accesul pe cale aeriană este permis în Grecia, fiind deschise toate aeroporturile. Pe cale maritimă, navele pot intra doar prin porturile Patra și Igoumenitsa, locuri în care sunt și curse de feribot, în timp ce accesul rutier este permis doar prin vama Kulata Promachonas.

Dacă vrei să pleci în Grecia, asigură-te înainte că iei în calcul toate riscurile. Autoritățile elene își rezervă dreptul de-a modifica normele chiar și de la o oră la alta, se poate ajunge la situații precum închiderea granițelor sau testarea turiștilor, fără o notificare prealabilă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Ghid de vizitare Grecia 2020: Recomandări ale autorităților pentru o vacanță fără neplăceri