Antena Meniu Search
x

Grecia nu îşi onorează obligaţiile către Fondul Monetar Internaţional

Inevitabilul s-a produs şi Grecia a devenit oaia neagră a Europei.Ţara nu şi-a plătit tranşa din datoria scadentă la miezul nopţii şi a devenit astfel prima ţară dezvoltată care nu îşi onorează obligaţiile către Fondul Monetar Internaţional

Vezi și

Inevitabilul s-a produs şi Grecia a devenit oaia neagră a Europei. Ţara nu şi-a plătit tranşa din datoria scadentă la miezul nopţii şi a devenit astfel prima ţară dezvoltată care nu îşi onorează obligaţiile către Fondul Monetar Internaţional

Trimisul special al Observatorului, Andreea Dumitrache a fost azi noapte în inima evenimentelor. Printre miile de protestatari care au cerut rămânerea în zona euro şi demisia premierului Tsipras în faţa Parlamentului de la Atena. 

20 de mii de oameni au aşteptat în Piaţa din faţa Parlamentului elen ca ceasul să arate ora scadenţei pentru achitarea datoriei către FMI.

La scurt timp după expirarea termenului, la New York, FMI a confirmat, printr-un scurt comunicat, că nu a primit rata de 1,6 miliarde de euro. Este o puternică lovitura de imagine pentru instituţia care a dat Greciei cel mai mare împrumut din istorie. Fondul Monetar are de recuperat numai anul acesta aproape 5 miliarde şi jumătate de euro.

Grecia se află însă în dublă încurcătură. Odată cu termenul de plată către FMI a expirat şi planul de ajutorare de 16 miliarde de euro acordat din partea Uniunii Europene. Practic, asta înseamnă că, în aceste momente, ţara beneficiază doar de ajutorul de urgenţă dat de Banca Centrală Europeană băncilor sale, prea mic pentru a susţine însă nevoile curente ale ţării.

Cu câteva minute înainte de expirarea termenului de plată, guvernul grec a încercat şi o amânare de ultim moment din partea FMI-ului, bazată, pe o clauză folosită de doar 2 ori in istoria instituţiei pentru Nicaragua şi Guyana.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Grecia nu îşi onorează obligaţiile către Fondul Monetar Internaţional