Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Grindina de mari dimensiuni a făcut ravagii în agricultură (Video)

Grindina de mari dimensiuni a făcut ravagii în agricultură, a distrus si ce scăpase de seceta. Fermierii spun că nu mai au nicio şansă să îşi recupereze investiţia şi îşi pun speranţele în ajutoarele de la stat şi în firmele de asigurări. Au fost complet distruse mii de hectare de porumb şi floarea soarelui, dar nici grădinile oamenilor nu au scăpat.

de Clara Mihociu

la 15.06.2020 , 22:09

  • Agricultorii sunt convinși că nu-și mai pot recupera investițiile.
  • Agricultorii așteaptă ajutoare de la stat și de la firmele de asigurare.

O furtună cu gheață a pus la pamânt, în doar 10 minute, munca de aproape un an a agricultorilor din zona de nord-vest a județului Iași. 

Mirel Bortaș, agricultor Heleșteni: Se vede şi aici unde a lovit gheaţa, uite cum e făcut solul. Au rămas urme. Aici era proumb că nu mai seamănă. Era porumb, se cunosc urme că ar fi porumb, dar e tocat ca de tocătoarea de siloz acum.

Mirel Bortaş avea aproape 1.000 de hectare de porumb, floarea soarelui, grâu și soia. Jumătate din culturi au fost distruse de grindină. 

Vezi și

Mirel Bortaș, agricultor: E fărmată inclusiv tulpina, uitaţi, nici tulpina nu mai este deloc, e frântă, nu mai e nimic, e distrus. Au rămas mai lungi rădăcinile decât tulpina.

Nici la Florea Soarelui nu a scăpat. 

Mirel Bortaș, agricultor: Aici era floarea, aici era o cultură frumoasă de floare, acum sunt resturi vegetale de la floarea-soarelui. 

Agricultorii spun că este deja mult prea târziu pentru a putea întoarce culturile. În plus, terenul este plin de apă, nu ar putea să intre aici cu utilaje și mai mult decât atât ar trebui ca în următoarele două săptămâni să nu mai plouă, ceea ce este puțin probabil pentru că sunt anunțate în continuare ploi.

Constantin Hîra, primar comuna Heleșteni: Culturile agricole, până acum ce avem înregistrat avem 1500 de hectare extravilan plus grădini intravilan 150 de hectare.

Grindina a distrus și zeci de case. Gheața a spart acoperișurile şi ferestrele. 

Aristotel Dobre, localnic: Ia uitaţi cum a luat. Era măr, a luat coaja de pe el şi au căzut toate pe jos. Via cred că nici la anul nu mai e bună, nici anul viitor, până îşi revine ...

Ovidiu Mihăiuc, purtător de cuvânt Prefectura Iași: În următoarele zile, la nivelul Prefecturii Iaşi s-au constituit comisii care vor merge în teren şi vor evalua pagubele şi toate aceste cifre vor ajunge pe masa Guvernului pentru măsuri suplimentare.

Agricultorii și-au pierdut speranța: "Am rămas la mila Domnului".

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Grindina de mari dimensiuni a făcut ravagii în agricultură (Video)