Antena Meniu Search
x

Video Imagini rare surprinse cu un râs adult pe Valea Ierii, în judeţul Cluj

Imagini extrem de rare cu un râs adult au fost surprinse pe Valea Ierii, în judeţul Cluj. Animalul de pradă este greu de observat pentru că trăieşte izolat.

de Monica Palade

la 26.01.2021, 15:58

Imagini rare surprinse cu un râs adult pe Valea Ierii, în judeţul Cluj - Captura video youtube
  • Râsul, cea mai mare felină sălbatică din Europa

„Suntem în sesiunea zilnică a traseului de monitorizare a habitatelor și speciilor din Valea Ierii, și avem bucuria de a fi surprins un exemplar de râs în direct, atât cât am putut de repede scoate telefonul să îl filmăm.

În experiența noastră de rangeri în Valea Ierii, am reușit să îl surprindem doar prin filmări cu camerele capcană sau doar observând atent urmele trecerii prin anumite zone de interes, pe care, evident, nu le vom da publicității, tocmai pentru a nu încuraja curioși prea mulți în zonele preferate de exemplarele cartate de experții biologi”, au spus rangerii de pe Valea Ierii.

Râsul, cea mai mare felină sălbatică din Europa

Râsul este cea mai mare felină sălbatică din Europa, dimensiunile acestuia ajungând la 80-130 cm lungime, 60-75 cm înălțime și cântărind între 16-38 kg, masculul fiind mai mare decât femela. Blana este portocalie, cu pete negre, iar urechile sunt mari și au un ciuf de păr de culoare neagră în vârf. Vârful cozii este închis la culoare.

Râsul este solitar și preferă pădurile bătrâne, presărate cu stânci. Este nocturn, timid și nu tolerează prezența omului. Specia are o prezență discretă și prezintă mari fluctuații în distribuție și abundență datorită deplasărilor și a concentrării prăzii, în funcție de perturbări sau intemperii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Imagini rare surprinse cu un râs adult pe Valea Ierii, în judeţul Cluj