Antena Meniu Search
x

5 îmbunătățiri pe care le poți aduce casei părinților tăi în vârstă

Părinții tăi țin enorm la casa lor de la țară, pe care s-au chinuit zeci de ani să o ridice și să o întrețină, în care și-au crescut copiii și în care speră să își trăiască în tihnă bătrânețea. Însă pe măsură ce ei au înaintat în vârstă, puterea lor de a se îngriji de curte și de casă a scăzut.

Cum poţi îmbunătăţi casa părinţilor tăi
Îmbunătăţiri pentru casa părinţilor în vârstă - Shutterstock

Părinții tăi țin enorm la casa lor de la țară, pe care s-au chinuit zeci de ani să o ridice și să o întrețină, în care și-au crescut copiii și în care speră să își trăiască în tihnă bătrânețea. Însă pe măsură ce ei au înaintat în vârstă, puterea lor de a se îngriji de curte și de casă a scăzut.

Parcă dintr-o dată, clădirea a început să își arate anii, pereții s-au scorojit, de pe acoperiș lipsesc țigle, iar pe timp de iarnă se aude cum șuieră vântul pe sub uși și prin geamuri. Acum, îți revine ție datoria de a ne asigura că părinții își duc bătrânețile într-un loc bine pus la punct, în care să nu aibă grija frigului, a infiltrațiilor de apă ori a structurii casei care stă să cadă. Iată cum poți consolida și îmbunătăți casa de la țară a părinților tăi:

Consolidează structura casei

Cum se prezintă structura unei case depinde foarte mult de modul în care a fost construită, de cum a fost turnată fundația, precum și de vechimea construcției și de materialele din care a fost realizată. Apariția fisurilor și crăpăturilor în pereți este un indicator clar al faptului că locuința trebuie consolidată, însă mulți abandonează acest plan din cauza costurilor ridicate pe care le presupune o astfel de lucrare. Totuși, este indicat să stai de vorbă cu un muncitor specializat pe astfel de proiecte, care să îți spună cum poate fi stabilizată mai bine structura casei, care ar fi costurile estimate și ce îmbunătățiri pot fi aduse dacă nu dispui de un buget foarte mare.

Înlocuiește ferestrele și ușile vechi

Cele mai multe case de la țară sunt încălzite, iarna, cu ajutorul sobelor cu lemne. Pentru niște bătrâni care nu mai pot căra cu ușurință lemnele dintr-o parte în alta, este important să nu se piardă căldura repede. Aceasta înseamnă că va trebui să te asiguri că prin geamurile vechi și pe sub uși nu pătrunde curentul. Dacă locuința este una veche, mai mult ca sigur va trebui să vezi cum pot fi izolate ferestrele, astfel încât căldura să nu mai iasă prin crăpături. În ceea ce privește ușile, problema poate fi mai complicată. Cele vechi, care au absorbit umiditatea și s-au deformat în timp, rareori se mai închid complet. De aceea, va trebui să le înlocuiești cu niște uși de interior rezistente, ușor de manevrat și care să contribuie din plin la menținerea confortului termic în camere.

Reamenajarea spațiului din camere

Spațiul din încăperile casei părinților tăi va avea nevoie de o reorganizare ca la carte, mai ales dacă nu mai corespunde nevoilor celor bătrâni. Aceștia trebuie să aibă suficient spațiu pentru a se mișca fără pericolul de a se lovi de mobilier, dar în același timp trebuie să aibă la îndemână și un sprijin, dacă nu se mai pot mișca la fel de agil ca odinioară. Iar dacă vrei să păstrezi aerul tradițional al casei de la țară, atunci câteva sfaturi utile pentru amenajare te pot ajuta să îți organizezi mai bine cheltuielile cu renovarea spațiului și să alegi un design cu adevărat fermecător.

Refacerea acoperișului

Verificarea acoperișului unei case vechi poate scoate la iveală sursa infiltrațiilor de apă (din cauza cărora apare mucegaiul) care pătrund adânc în pereți. În funcție de starea acoperișului, s-ar putea să fie nevoie să îl înlocuiești cu totul, pentru a preveni orice probleme pe viitor. De asemenea, nu uita să verifici și rețeaua de burlane. Un blocaj pe burlanele de pe acoperiș înseamnă că apa de la ploi sau de la zăpada topită nu se mai scurge corect și se infiltrează prin structura veche a casei. De regulă, acoperișul ar trebui verificat anual și înlocuite țiglele sparte sau deteriorate.

Montarea unui boiler pentru apă caldă

În cazul multor case de la țară, construirea unei toalete în casă este un vis îndepărtat, iar de racordarea la rețeaua de gaze nici nu se poate vorbi. În aceste condiții, una dintre marile probleme pentru bătrânii de la țară rămâne încălzirea apei cu care se spală și curăță vasele murdare. Această problemă poate fi rezolvată rapid însă prin montarea unui boiler instant, care le va pune la dispoziție apă caldă la orice oră, dar fără costuri pe care să nu le poată suporta.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Vadym Lavra

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » 5 îmbunătățiri pe care le poți aduce casei părinților tăi în vârstă