Fructele de import, pline de pesticide. Cum să scăpăm de substanţele toxice
Struguri, pepeni, nectarine şi alte fructe exotice, dar chiar şi condimente, toate extrem de toxice, au fost la un pas să ne ajungă în farfurii.
Struguri, pepeni, nectarine şi alte fructe exotice, dar chiar şi condimente, toate extrem de toxice, au fost la un pas să ne ajungă în farfurii. Din fericire, au fost descoperite la timp şi oprite, spun autorităţile. Ce se întâmplă pe piaţa neagră nu se ştie. Iar efectele unor astfel de alimente, foarte căutate, pot fi devastatoare sănătăţii, avertizează specialiştii.
În fiecare an, în ţară intră aproximativ un milion de tone de fructe din import. Majoritatea vin la pachet cu pesticidele folosite ca să reziste transportului. În multe cazuri, însă, sunt tratate excesiv cu chimicale şi devin toxice, chiar dacă arată foarte bine.
În 2017, inspectorii ANSVSA au oprit la vamă mai multe transporturi de fructe care aveau depăşit nivelul de pesticide. Vorbim despre nectarine şi struguri din Turcia şi despre pepene galben din Albania. Din fericire, toate fructele au fost trimise înapoi înainte să ajungă pe mesele românilor.
Transporturile care vin de departe, din America de Sud sau Africa, par să fie şi cele mai periculoase. Adela Balea, inginer chimist: "Substanţele pe care le conţine organismul uman, în speţă aminoacizii şi toate enzimele, nu pot să asimileze aceste pesticide pentru a fi eliminate pe tractul digestiv."
Cea mai mare parte din substanţele chimice rămâne în coaja fructelor. Este şi cazul imazalilului, un pesticid descoperit în cantităţi mari de inspectorii sanitar-veterinari în citrice. Cum ne putem feri? Specialiştii le sfătuiesc pe gospodine să nu mai radă coajă de portocală sau lămâie, atunci când prepară blatul pentru prăjituri. Pericolul poate rămâne, însă.
Merele absorb cele mai mari cantităţi mari de pesticide, spun specialiştii. Următoarele în top sunt nectarinele, piersicile şi spanacul. Până şi mirodeniile pot fi periculoase. Inspectorii sanitar-veterinari au gasit astfel de produse iradiate.
Nutriţioniştii ne recomandă să spălăm fructele şi legumele cu un burete mai aspru. Apoi, dacă le ştergem cu oţet de mere sau bicarbonat de sodiu, am putea îndepărta mai mult din chimicalele din ele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰