Antena Meniu Search
x

Video În 2023, Banatu-i fruncea. Timişoara organizează evenimente pentru 500.000 de turişti, după ce a primit titlul de Capitală Culturală Europeană

Anul acesta, Banatul este fruncea! Timişoara, oraşul declarat Capitală Culturală Europeană în 2023, a ajuns în atenţia jurnaliştilor din întreaga lume. La evenimentele care vor începe de luna viitoare, sunt aşteptaţi peste 500.000 de turişti. Bugetul total este de peste 60 de milioane de euro. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 09.01.2023, 23:10

Vezi și

După o amânare de doi ani - din cauza pandemiei - anul 2023 vine pentru oraşul de pe Bega cu şansa de a arăta lumii întregi bogăţia multiculturală a Banatului. Mai bine de 50 de evenimente sunt pregătite pentru deschiderea oficială, de luna viitoare. Iar zeci de spectacole vor urma în fiecare săptămână. 

Iulia Pop, reporter Observator: Programul Timişoara 2023 reuneşte 2.500 de artişti care vor performa în 30 de spectacole, în medie, în fiecare săptămână. De la concerte în aer liber, la piese de teatru în spatii neconvenţionale, festivaluri, expoziţii sau premiere de film.

Punctul culminat al anului va fi expoziția lui Constantin Brâncuși. Evenimentul care va avea loc la Muzeul Național de Artă va reuni în România, pentru prima dată după 50 de ani, sculpturi emblematice ale artistului, aduse de la mari muzee ale lumii. Pentru programul cultural, Timişoara a fost recent recompensată cu Premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, în valoare de 1,5 milioane de euro. 

Localnic: Va fi un eveniment super tot anul. 

Pe acelaşi subiect

Fritz: Redefinim nu doar imaginea Timişoarei, ci de fapt a României

Elod Jancso, actor maghiar: Avem foarte multe lucruri pe care putem să le oferim. 

Dominic Fritz, primar Timișoara: Miza mare a acestui an este într-adevăr ca prin ochii presei internaţionale să redefinim nu doar imaginea Timişoarei, ci de fapt a României. 

Iulia Pop, reporter Observator: Peste 500.000 de turişti sunt aşteptaţi aici, în anul 2023. Iar dintre aceştia, 300.000 vor fi străini. De altfel, Timişoara este şi o destinaţie ideală pentru city break-uri, recomandată chiar şi de prestigioasa publicaţie "The Independent". 

Şi totuşi, până acum, singurul obiectiv finalizat la timp și adus în circuitul vieţii culturale timişorene este un cinematograf. Chiar şi aşa, autorităţile rămân optimiste. 

Dominic Fritz, primar Timișoara: Avem investiţii în derulare de aproape 200 de milioane de lei. Pentru celelalte instituţii culturale cam 10 milioane de euro din bugetul local şi încă 10 milioane de euro din bugetul de stat. 

Prestigiosul titlu de capitală culturală europeană este împărţit anul acesta cu oraşul Veszprém, din Ungaria, şi Elefsina, din Grecia. Pentru România este a doua experienţă de acest gen. În 2007, Sibiul a cunoscut o creştere fulminantă de investiţii şi turişti. Oraşul a primit atunci 50 de milioane de euro de la bugetul de stat, iar aproximativ un milion de turişti au ajuns la evenimentele organizate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » În 2023, Banatu-i fruncea. Timişoara organizează evenimente pentru 500.000 de turişti, după ce a primit titlul de Capitală Culturală Europeană