Antena Meniu Search
x

În plină criză a forţei de muncă, sute de mii de şomeri refuză să lucreze

În plină criză a forţei de muncă, sute de mii de şomeri refuză să lucreze. O confirmă studiile, care arată că peste un sfert de milion de români nici nu se gândesc să-şi caute un job.

Vezi și

În plină criză a forţei de muncă, sute de mii de şomeri refuză să lucreze. O confirmă studiile, care arată că peste un sfert de milion de români nici nu se gândesc să-şi caute un job.

Asta în vreme ce patronii angajează pe bani frumoşi vietnamezi, chinezi sau mexicani. Ar fi nevoie de mii de angajaţi numai pe litoral, unde patronii se confruntă cu o criză fără precedent, cu nici o lună înainte de începutul verii.

În timp ce patronii caută cu disperare angajaţi, românii par interesaţi de orice ofertă. Stau chiar şi la cozi, la bursa locurilor de muncă. Nu pentru salariu însă, ci pentru că doar aşa pot primi ajutoarele sociale - trebuie să demonstreze că îşi caută serviciu. 

Astfel gândesc peste 270 de mii de români, care nu au de gând să-şi caute serviciu. Dintre ei, aproape 3.500 recunosc că nu s-ar angaja nici dacă li s-ar oferi pe loc un job. 

Aurel Profir, angajator în domeniul construcţiilor: "Nu vin pentru că s-au învăţat să vină de la primărie cu ajutorul social şi cu alocaţia copiilor şi se mulţumesc cu atât."

Aşa a ajuns ţara noastră să se confrunte cu cea mai mare criză de personal din ultimii 28 de ani. Pe litoral, se simte cel mai tare lipsa angajaţilor. Sezonul va începe cu probleme - avertizează patronii de la malul mării. 

"Comparativ cu anul trecut este jale! Este jale! Am mărit salariile faţă de anul trecut cu cel puţin 40%. Un pizzer ar primi undeva la 1.500 -2.000 de euro, mai mult nu putem să îi oferim", spune un patron de restaurant.

Numai anul trecut, cinci mii de salariaţi din afara Uniunii Europene - cei mai mulţi, din Vietnam - au venit să lucreze în România. Lor li se alătură turci, chinezi, sârbi şi chiar cetăţeni din Sri Lanka. 

Guvernul a decis că anul acesta putem primi cel mult 7.000 de lucrători străini din afara UE. Dar chiar şi aşa, ar fi prea puţini. Piaţa muncii din România are nevoie de zeci de mii de angajaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » În plină criză a forţei de muncă, sute de mii de şomeri refuză să lucreze