Antena Meniu Search
x

In Romania, datele confidentiale se vand la colt de strada

Datele din buletin se vand ca la piata de unii agenti de asigurari dornici sa faca un ban in plus

Vezi și

Pentru ca au la discretie acces la datele de identificare, profita de increderea clientilor si tranzactioneaza nu doar polita, ci si adresa din buletin, CNP-ul sau numarul de telefon. De cele mai multe ori, clientul afla prea tarziu.

Putin sceptic la inceput, agentul de asigurari care isi face veacul intr-o rulota la colt de strada, sesizeaza imediat mina de aur pe care o reprezinta clientii sai. Nu doar pentru polita de asigurare, ci si pentru datele personale pe care le-au lasat o data cu buletinul si care pot fi vandute pe bani frumosi.

Agentul pune in fata reporterului nostru un teanc de copii dupa asigurarile clientilor. Fiecare foaie cuprinde numele, adresa completa si codul numeric personal. "Am zis sa iau numarul de telefon, cu trei zile inainte sa le dau mesaj: "Va expira polita". Eu, la randul meu, primesc mesaje de la astia de la asigurari. Sunt clientii vechi care vin si fac aici", explica acesta.

Chiar si asa, putin ii pasa ca datele pot duce usor la falsificarea actelor si la comiterea unor inselaciuni. In schimbul banilor, agentul scapa rapid de mustrarile de constiinta. Primeste cinci lei pentru fiecare contract. Unii cumparatori le folosesc pentru a-si promova afacerea. Trimit oferte, mesaje sau telefoane prin care incearca sa convinga oamenii sa cumpere sau sa faca donatii.

"Campaniile astea pot sa fie de la doua mii de euro in sus si pot sa ajunga la sute de mii de euro, depinde de durata, de cat de ingust e targetul de cat de nisat, de cat de mult iti doresti", a explicat Adrian Stavriu, specialis marketing.

In Romania, ne protejeaza identitatea Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal., institutie care a refuzat sa ne spuna conditiile in care o astfel de baza de date poate fi instrainata. Iar angajatii firmelor, care strang datele personale ale clientilor, scapa doar cu o amenda daca sunt prinsi ca vand informatii. Functionarii de la stat se pot alege cu dosar penal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » In Romania, datele confidentiale se vand la colt de strada