Antena Meniu Search
x

Informații generale despre casele de marcat

Agenții economici au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale pentru efectuarea de livrări de bunuri sau prestări servicii.

de Redactia Observator

la 08.05.2019, 14:28

Informații despre casele de marcat
Informații generale despre casele de marcat - Pixabay

Agenții economici au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale pentru efectuarea de livrări de bunuri sau prestări servicii. Actul normativ care reglementează schimburile economice este Ordonanța de urgență nr. 28 din 1999, cu eventualele modificări și completări ulterioare. Dincolo de obligativitatea legală, dispozitivele electronice fiscale te ajută să gestionezi eficient și transparent tranzacțiile. Evoluția continuă a tehnologiei a dus la o dezvoltare a aparaturii fiscale, casa de marcat fiind conectată în prezent la o mulțime de aparate auxiliare. După ce ai achiziționat produsul potrivit afacerii tale, îndeplinește toți pașii pentru înregistrarea legală a acestuia și contractează o firmă pentru serviciile de service, obligatorii după ce casa de marcat a fost fiscalizată. În continuare, poți alege ce produse auxiliare îți sunt de folos în desfășurarea activității comerciale.

Care sunt diferențele principale dintre casele de marcat și imprimantele fiscale?

Casele de marcat tradiționale pot funcționa cu sau fără conectarea la o aplicație software dedicată. În schimb, imprimantele fiscale funcționează doar din aplicație, fără tastatură și ecran la dispoziția operatorului. Din punct de vedere legal, poți omologa casa de marcat separat, după care folosești orice aplicație software.

Pentru imprimata fiscală trebuie să folosești numai aplicația cu care ai achiziționat-o. Printre avantajele acestui echipament se numără diversitatea metodelor de plată pentru client, TVA diferențiat, bonuri fiscale tăiate automat (autocut) și avertizare sonoră când rola de hârtie este aproape epuizată.

Din punct de vedere al marketingului, imprimanta fiscală de la datecs îți oferă posibilitatea de a personaliza bonurile fiscale de diferite dimensiuni cu texte promoționale, precum și variante de fidelizare a clienților cu carduri și discounturi.

Cum poate fi pusă în funcțiune o casă de marcat?

Punerea în funcțiune a casei de marcat se face respectând indicațiile legale. După alegerea produsului electronic potrivit afacerii tale, trebuie să-l fiscalizezi. În general, operatorii care comercializează astfel de dispozitive pun la dispoziție și servicii de consultanță cu privire la înregistrarea aparatelor la agenția fiscală. Atât distribuitorii, cât și firma care asigură mentenanța prin contractul de service, trebuie să fie acreditați de Ministerul Finanțelor Publice.

Pentru finalizarea procesului de fiscalizare, trebuie să obții un Certificat de atribuire a numărului de ordine din Registrul de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale sau a numărului unic de identificare din aplicația informatică a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. După implementarea sistemului de fiscalizare, personalul care va utiliza această aparatură trebuie instruit, deoarece registrul operațiunilor desfășurate se păstrează în timp real în memoria fiscală la care are acces în permanență ANAF în raza căreia funcționează unitatea.

Garanția caselor de marcat - ce este important de știut

Majoritatea caselor de marcat au o perioadă de garanție de 1 an, timp în care comerciantul asigură mentenanța și reparațiile în anumite condiții. După ieșirea din garanție, ai obligația de a contracta o firmă autorizată pentru service, conform hotărârii nr. 804 din 2017 a Guvernului României, prin care se modifică și completează normele metodologice pentru aplicarea OUG nr. 28/1999. Din această inițiativă legislativă reiese că atât distribuitorii autorizați, cât și unitățile acreditate din rețeaua acestora, au obligația de a anexa la cartea de intervenții a aparatului aflat în evidență o copie a contractului de service pentru perioada de garanție sau în postgaranție. Conform legii, refuzul utilizatorului de a încheia un contract de service înseamnă renunțarea la utilizarea aparatului electronic fiscal din dotare. Tehnicianul de service contractat este cel care își asumă mentenanța memoriei fiscale și fiecare intervenție efectuată trebuie să se regăsească în dosarul de asistență tehnică al aparatului.

Implementarea aparaturii electronice fiscale în unitățile agenților economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul sau prestări de servicii urmărește stoparea evaziunii fiscale și creșterea competitivității în mediul de afaceri. Utilizarea casei de marcat este un semnal că activitatea pe care o desfășori este legală, iar instrumentele moderne pe care le oferă te pot ajuta să demarezi campanii de maketing menite să fidelizeze clienții existenți și să atragă alții noi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Informații generale despre casele de marcat