Antena Meniu Search
x

Video Ioan Niculae, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul InterAgro. Decizia este definitivă

Omul de afaceri Ioan Niculae ajunge din nou în spatele gratiilor. A fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul Interagro pentru fapte de corupţie. O pedeapsă mai mare decât cea dată în primă instanţă.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 18.02.2021, 20:16

Vezi și

Procurorii au adus probe noi ]n acest dosar, chiar şi aşa pedeapsa a fost mai mică decât cea cerută de DNA şi, totuşi, mai mare faţă de cea dată în primă instanţă, şi anume de trei ani şi jumătate, procurorii au cerut 12 ani de închisoare, judecătorii au decis cinci ani cu executare pentru omul de afaceri.

Pe tot parcursul procesului penal, Ioan Niculae a susţinut că este nevinovat. Acuzaţiile din dosar sunt de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul InterAgro. Procurorii susţin că prin această firmă pe care o controla ar fi încheiat mai multe contracte fictive cu o societate pentru a plăti mai puţine taxe la bugetul de stat. 

Omul de afaceri s-ar afla în Italia

În acelaşi dosar a fost condamnată la trei ani cu suspendare şi soţia lui. Când va ajunge însă în spatele gratiilor, aici este întrebarea şi asta pentru că a lipsit de la ultimul termen de judecată şi ar fi deja plecat în Italia.

Va ajunge din nou după gratii pentru că a mai fost închis în penitenciar, a avut o condamnare în dosarul Mită la PSD şi a ieşit din închisoare în 2016. 

Ce acuzaţii îi aduc procurorii

În 26 aprilie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA şi SC Iintervitt SRL, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

În rechizitoriul procurorilor se arăta că, în perioada august 2008 - martie 2009, între SC Interagro SA şi SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, a fost încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale - brelocuri, post-it-uri şi standuri - pentru Interagro.

În urma încheierii şi derulării contractului respectiv, în baza unei decizii a lui Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 de lei.

Anchetatorii mai arătau că, în aceeaşi perioadă, Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea ”unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind de a externaliza veniturile firmei ”mamă” - Interagro -, pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii, dar şi de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare, etc.).

”În acest fel a fost finanţată cu 5 milioane de euro firma Intervitt - divizia de vinificaţie a grupului Interagro -, prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae”, arăta DNA într-un comunicat de presă.

Circuit de spălare de bani

Conform sursei citate, încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre Interagro şi Libarom Agri s-a făcut prin intermediul lui Viorel Bărac, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către Libarom Agri.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit de 4.551.619 lei.

Procurorii au mai arătat că, în perioada ianuarie-martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600 de milioane de euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Ioan Niculae, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul InterAgro. Decizia este definitivă