Saramura izvorăște direct din munte, în localitatea buzoiană Mânzăleşti

De Redactia Observator.
Publicat: 25.10.2020, 08:27.
Actualizat: 25.10.2020, 14:48

Toamna este sezonul murăturilor pentru toate gospodinele din ţară. În localitatea buzoiană Mânzăleşti, oamenii îşi pregătesc conservele de iarnă cu saramura ce le izvorăşte direct din munte. Reţeta perfectă pentru murături este transmisă din generaţie în generaţie.

Pregătirea murăturilot începe cu un drum la izvorul cu apă sărată. Saramura din localitatea buzoiană Mânzăleşti este cunoscută în tot judeţul Buzău.

În gospodăria familie Rădulescu este forfotă mare. E timpul pentru umplerea cămării cu murături. Gogonelele sunt culese din solarii, iar după sunt puse cu grijă în borcane. Saramura este mai întâi testată, tot cu o metodă tradiţională.

Conservele preparate cu saramură rezistă mult mai bine peste iarnă. Femeile folosesc saramura naturală şi pentru conservarea cărnii în perioada Crăciunului.

Localnicii din sat nu se mândresc numai cu izvorul de saramura, aici regăsim şi cea mai lungă peşteră de sare din Europa, cu o lungime de peste 3 kilometri. Însă, accesul vizitatorilor nu se poate face deoarece aceasta se surpă constant.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.