Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Jocul la Şură, o tradiţie veche de sute de ani în Maramureş. Adidaşii de porc au cucerit turiştii

A doua zi de Rusalii a fost dintotdeauna o zi specială pentru maramureşeni! Ieri, ca în fiecare an, au sărbătorit Jocul la Şură, o tradiţie veche de sute de ani. Pe lângă distracţie şi voie bună, aceştia s-au bucurat de preparatele tradiţionale care le-au încântat papilele gustative. Şi nu vorbim doar de sarmale, cozonaci şi gogoşi! Adidaşii de porc au cucerit fiecare degustător!

de Redactia Observator

la 10.06.2025 , 09:23

Cu zâmbete şi voie bună, localnicii au dat culoare tradiţiei maramureşene - Jocul la Şură.

"Vrem ca tradiţia să continuie, vrem să predăm această ştafetă şi nu vrem să o lăsăm de izbelişte. Avem un Maramureş frumos, vrem să-l facem la fel de frumos în continuare", spune Vlad Chertiță, organizator.

Iar sătenii au sărbătorit cum au ştiut ei mai bine - cu muzică şi voie bună. Evenimentul a fost organizat în curtea şurii domnului Pavel, care s-a asigurat că tradiţia se transmite de la o generaţie la alta.

Articolul continuă după reclamă

"Şura e făcută de vreo 140 de ani. Eu am 72 de ani. De când am fost mic, aici s-a făcut joc, duminică de duminică. Toţi ne-am făcut nunţile aici. A fost foarte frumos. Modestie, dar veselie autentică", spune Pavel, proprietar șură.

Bineînţeles, bunătăţile culinare nu au lipsit de pe mese

"Distracţie, voie bună, 2.000 de sarmale, 2.000 de gogoşi", spune Vlad Chertiță, organizator.

"Am pregătit nişte gogoşi, nişte cozonaci tradiţionali, nişte covrigei".

"Un bob gulaş, unde am folosit 40 de kilograme de ciolan, vreo 30 de kilograme de pulpă de porc, fasole morcov, chimen şi mult drag", spun turiştii.

Îmbrăcaţi în costume populare, maramureşenii au petrecut şi au mâncat până seara târziu.

Bine s-a mâncat şi în satul Mara, unde adidaşii de porc sunt în topul preferinţelor. Picioarele de porc, fierte şi folosite în răcitură sau piftie, au devenit vedetele unui local tradiţional din sat. Cu un pic de imaginaţie, preparatul simplu a fost transformat în deliciu culinar şi a cucerit papilele gustative.

"Ele sunt fierte până ce aproape se ia osul de carne, undeva la 3-4 ore. Noi am adăugat un pic de smântână, în sosul în care ei au fost fierţi şi i-am condimentat şi a adus un plus gustului", spune Daniel Dulf, administrator local tradițional.

"Adidaşii de porc sunt un deliciu", spune un turist.

Adidaşii de porc au fost gătiţi pentru prima oară acum patru ani şi ajung în tot mai multe farfurii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi hotărât cu cine votaţi pentru Primăria Capitalei?
Observator » Ştiri sociale » Jocul la Şură, o tradiţie veche de sute de ani în Maramureş. Adidaşii de porc au cucerit turiştii