Antena Meniu Search
x
LIVE

Jucăriile din lemn prind viață, în Reghin, județul Mureș

În trecut, majoritatea jucăriilor erau din lemn. Bine, existau şi unele din cârpă, dar nu erau destul de rezistente, aşa că majoritatea părinţilor alegeau să le dea celor mici jucării din lemn.

De Redactia Observator la 28.11.2019, 17:25
Vezi și

În trecut, majoritatea jucăriilor erau din lemn. Bine, existau şi unele din cârpă, dar nu erau destul de rezistente, aşa că majoritatea părinţilor alegeau să le dea celor mici jucării din lemn. Anii au trecut, iar lemnul a fost înlocuit de plastic. Pentru ca, recent, toată lumea să alerge după jucării din materiale bio, mult mai sigure pentru copii.

Jucării de toate felurile. De la mașini, tir-uri, avioane, trenuri, păpuşi şi animale până la te miri ce alte minunăţii şi nu se află în casa lui Moş Crăciun, ci în atelierul lui Adrian Burian, un meşter popular din mâinile căruia lemnul prinde viaţă.

Adrian a lucrat la o firmă de confecţionare a intrumentelor muzicale timp de 17 ani. Din resturile de lemn rămase făcea jucării. În urmă cu trei ani a renunţat la job, iar acum îşi urmează pasiunea şi lucrează în propriul atelier.

Din bucăţi din lemn de brad, fag şi paltin ies zeci de jucării, care iau drumul târgurilor, mai ales acum în pragul sărbătorilor. Prelucrarea lemnului este migăloasă, fiecare componenta a jucăriei se face manual.

Părinţii, dar şi educatorii preferă jucăriile din lemn pentru că, spun ei, sunt mai rezistente. Iar dacă nu sunt vopsite, cu atât mai bine, pentru că pun la încercare imaginaţia copiilor, care le pot colora.

Sanda Balazs, părinte și educatoare: La grădinita folosim cat mai multe materiale didactice, care să fie cât de cât ecologice şi din materiale ecologice. Acasa, atunci când le cumpărăm copiilor, am doua fetite, am foarte multe jucării acasă. Când le iau seturile de masă, de joaca caut să fie cat mai multe puzzeluri şi jucării din lemn.

Jucăriile de lemn costă între 20 şi de 100 lei, în funcţie de mărime. Din 2014, până în prezent, meşterul Adrian şi-a expus jucăriile la mai multe festivaluri din judeţ şi din ţară.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Jucăriile din lemn prind viață, în Reghin, județul Mureș