Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lacrimi şi revoltă! A fost a doua zi de doliu în Lupeni, unde cel de-al doilea miner din mină a fost condus pe ultimul drum

Un cortegiu funerar impresionant, cu sute de oameni, cunoscuţi şi rude înmărmurite de durere.

de Redactia Observator

la 11.10.2017 , 07:49

Un cortegiu funerar impresionant, cu sute de oameni, cunoscuţi şi rude înmărmurite de durere. Ionel Suciu a murit la Spitalu Floreasca cu doua zile înainte să împlinească 44 de ani. A lăsat în urmă o soţie şi o fetiţă.

În Valea Jiului e tot durere. Pe străzile din Lupeni a răsunat fanfara şi au curs lacrimi. Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Ionel Suciu, cel de-al doilea miner care şi-a pierdut viaţa după accidentul din mina groazei.

Dariu Cîmpean, lider de sindicat: "Era un băiat aşezat, un băiat muncitor, un miner bun, cu vechime, deci un băiat aşezat, cu familie, cu o fetiţă, cu soţie."

Vezi și

O soţie şocată şi o fetiţă care nu înţelege de ce tatăl ei nu mai este. După ce tavanul galeriei l-a strivit pur şi simplu, rănit grav, bărbatul de 44 de ani a rămas blocat 12 ore în subteran. A fost scos în viaţă, dar inima sa a încetat să mai bată.

Pe acelaşi subiect

S-a stins la Spitalul Floreasca la o zi după tragedie. Atât el, cât şi colegul său, Iuliu, ar fi trebuit să-şi sărbătorească ziua de naştere duminica trecută. Cel de-al treilea miner prins sub pământ e singurul supravieţuitor al tragediei. Este încă în spital.

Doctor Alin Vasilescu, directorul Spitalului de Urgenţă Petroşani: "Pacientul este mai bine şi ca stare generală şi din punct de vedere efectiv al ce înseamnă stare medicală, motiv pentru care nici nu mai este internat pe terapie intensivă."

Tragedia de la Lupeni a scos multe probleme grave la iveală şi a dus revolta oamenilor la extrem. Spună că materialele trimise în subteran, folosite pentru siguranţa minerilor, sunt măcinate de rugină. De condiţii nici nu se poate vorbi...

Constantin Creţan, lider de sindicat: "Fabrica din România pentru producerea stâlpilor hidraulici s-a închis, deci ea tot ce este piesă din industria minieră este învechită şi produsă de pe timpul lui Ceauşescu. Sunt materiale refolosibile, pentru că nimeni nu mai fabrică, instituţiile statului nu s-au sesizat niciodată."

Mai mult, cu câteva zile înainte de accident, cei de la compania de cărbune ar fi refuzat 200 de stâlpi de susţinere pentru galeriile subterane. Motivul este uluitor.

Darius Cîmpean: "Nu corespund, sunt tot felul de intermediari, ştiţi că problema cu stâlpii este una veche, la exploatările miniere."

Însă compania repinge acuzaţiile.

George Coiculescu, reprezentantul firmei: "Nu am avut produse neconforme, nu există aşa ceva, că nu au fost bune. Nu există că nu au fost conforme, că tehnic, am mai auzit şi eu că nu au fost bune tehnic, nu există aşa ceva."

E anchetă de amploare în acest caz. Oamenii speră ca autorităţile să intervină chiar şi în al 12 lea ceas. De la deschidere, acum aprope 100 de ani, în subteranul de la Lupeni, 220 de mineri şi-au pierdut viaţa.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Lacrimi şi revoltă! A fost a doua zi de doliu în Lupeni, unde cel de-al doilea miner din mină a fost condus pe ultimul drum