Antena Meniu Search
x

Lapte romanesc, in pericol de a nu mai putea fi comercializat

Am putea gasi lapte romanesc pe rafturi doar din intamplare. Peste sase luni, cine nu respecta standardele de calitate si igiena impuse de Uniunea Europeana nu va mai putea comercializa laptele

Vezi și

Fermierii romani trebuie renunte la metoda traditionala de muls vaca pe care au invatat-o din mosi-stramosi. Uniunea Europeana ii obliga de anul viitor sa-si cumpere aparate de muls. Doar o singura mulgatoare costa cel putin o mie de euro. Prea mult pentru un fermier mic. Si nu este singura cerinta. Imediat dupa mulgere, laptele trebuie racit la o temperatura de cel mult patru grade. Un tanc de racire a laptelui costa cel putin trei mii de euro.

La un calcul simplu, o ferma modernizata dupa cerintele Uniunii necesita o investitie de cel putin cinci mii de euro. Mihai Petcu din Pantelimon, judetul Ilfov, a investit peste trei milioane de euro in ferma sa. Nu-si face griji pentru noile standarde de calitate si igiena care vor fi obligatorii din 2014. "Aici aveti un padoc in care stau vacile producatoare de lapte, vacile care se mulg. Este grupa cea mai buna care are o productie medie de 42 de litri de lapte pe zi".

Mai grav este ca doar unu la suta din fermele romanesti sunt ca a lui Mihai Petcu. 80 la suta din efectivele de vaci din tara noastra sunt in gospodarii. Iar autoritatile stiu deja ca sunt mici sansele ca acestia sa se adapteze. Teama cea mare este ca laptele romanesc nu va mai fi conform pentru comercializare, iar piata va fi invadata de importuri. "Cel putin zona de nord-vest la anul pe vremea asta cred ca jumatate va fi lapte adus din Ungaria. Sunt mai bine pregatiti ca noi", a explicat Dorin Cojocaru, presedinte APRIL.

Un roman bea, in medie, 12 litri de lapte pe an, de cinci ori mai putin decat un european. La efectivele de bovine, Romania se afla printre primele zece tari ale Uniuniii Europene, dupa Franta, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda si Belgia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Lapte romanesc, in pericol de a nu mai putea fi comercializat