Meniu
Search
x

Video Lecţiile de înot, prea scumpe pentru copiii din România. Din cele aproximativ 7.000 de şcoli din ţară, doar 56 au bazine de înot

Ne mândrim cu performanţele lui David Popovici, însă practicarea înotului este un sport pe care puţini şi-l pot permit. În timp ce mulţi copii visează să ajungă precum marele campion mondial, în şcoli acest sport este foarte greu accesibil. Pentru a-i susţine pe micuţi, unii părinţi se orienteată către bazinele private, dar aici preţurile sunt piperate. 

De Florina Ilicea la 16.09.2022, 20:24
Vezi și

Prea puţini copii din ţara noastră au şansa de a lua lecţii de înot. Din cele aproximativ 7.000 de şcoli din ţară, doar 56 au bazine de înot. Sub 1%. În Capitală există 17 astfel de bazine. Unul dintre ele este la Şcoala Nicolae Titulescu din sectorul 1. 

Lecţiile de înot, prea scumpe pentru copiii din România

Simona Bârcă, director club sportivAm făcut un parteneriat prin care toţi copii din cadrul şcolii Nicolae Titulescu, începând cu clasa 0, continuând cu clasele 1-4, desfăşoară ore după programul de şcoală, pentru învăţarea înotului. Pe lângă ei, din cadrul Sectorului 1, de la foarte multe şcoli, vin permanent copii, facem selecţie pentru grupele noastre de începători, avansaţi şi performanţă, din cadrul secţiilor de înot şi polo pe apă.  

Alte două şcoli din sectorul 1 au bazine de naţaţie şi polo. Dar au şi lacătul pe uşă. Problema o reprezintă costurile de întreţinere care se ridică la 30.000 de euro pe lună. Acestea cuprind: curăţenia, mentenanţa apei, plata personalului şi facturile la gaz şi curent. 

Pe acelaşi subiect

Primăriile altor sectoare au găsit o soluţie: contracte de cesiune cu firme private. Şi în Sectoarele 2 şi 4 există şcoli cu bazine, iar de cursurile gratuite pot beneficia elevii între orele 8:00-15:00. După ora 16:00 oricine poate veni contra cost. 

Sectorul 6 dispune de un sigur bazin şcolar dispune. Aici, Primăria oferă anual, prin rotaţie, copiilor cu vârste între 4 şi 18 ani, 170 de vouchere în valoare de 280 de lei pentru cursuri de înot.

Copii-reporter: Vin de vreo lună aproape.

- Şi îţi place?

- Da, foarte mult.

- De la 5 ani am fost prima dată la înot. 

- Şi acum câţi ani ai?

- 10 ani.

Pentru mulţi părinţi singura soluţie de a şi vedea copiii înotători rămân bazinele private.

Reporter-părinte: Cum vi se par condiţiile şi costurile?

- Senzaţionale. Ştiam de mai bine de un an de existenţa acestui bazin, dar abia a doua oară reuşim să ajungem.

- Câţi ani are cel mic?

- Opt ani. 

Părinte: Pentru dezvoltare armonioasă. Înotul este un sport complex. Văd că îi place. 

Mihai Oprea, coordonator antrenori: Avem grupe de iniţiere, începători. Avem grupe de semi-avansaţi. Şi mai avem grupe de avasaţi şi de performanţă, care sunt de 5 ori pe săptămână, iar la aceste grupe avem mai mulţi copii: 12-15 copii. Beneficiile sunt multipl. În primul rând aş zice pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil.

Costurile la un bazin privat sunt considerabile: 70 de lei pentru o oră de grup şi 130 de lei pentru o lecţie de înot indivuală. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Lecţiile de înot, prea scumpe pentru copiii din România. Din cele aproximativ 7.000 de şcoli din ţară, doar 56 au bazine de înot