Antena Meniu Search
x

Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament. Orban ar vrea ca infectaţii să stea 5 zile în spital, nu 48 de ore (Video)

Avem o lege, ce facem cu ea?! După zile de certuri şi dezbateri, Legea carantinei a trecut de Parlament. Teoretic, actul legislativ ar trebui să ţină bolnavii cu coronavirus în spitale. Practic, însă, doar un judecător o poate face. Şi culmea, Puterea şi Opoziţia sunt pentru prima dată de acord: prevederile legii nu sunt clare. Și ca să ne simțim ca în Ziua Cârtiței, Avocatul Poporului ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale.

de Redactia Observator

la 17.07.2020, 19:49

Vezi și
  • Premierul Ludovic Orban ar vrea ca pacienții suspecți de coronavirus să stea internați măcar cinci zile în spitale.
  • Legea carantinei ar putea fi atacată la Curtea Constituțională.

Ludovic Orban, premierul României: Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore în spital, să stea măcar cinci zile, să poată fi urmărită situația, să se poată face analize mai aprofundate, de tip RMN.

După două săptămâni de haos legislativ, după zile şi nopţi de dezbateri, nici după ce a fost votată de Parlament carantina nu e literă de lege.

Practic, tot la mâna celor bolnavi suntem. Dacă aceştia aleg binele celorlalţi în locul confortului personal şi stau izolaţi, suntem feriţi de infecţie. Dacă nu, boala se va întinde foarte repede, pentru că doar o instanţă de judecată poate impune internarea, dacă pacientul refuză. 

Ludovic Orban, premierul României: Poate să sesizeze instanţa de judecată doar că în cele 48 de ore nu ştiu dacă se poate stabili termen, iar un judecător să ia o decizie.

Nici judecătorii nu ştiu ce vor face. Şi aşa sunt supraaglomeraţi. Legea carantinei mai vine cu o premieră pentru ei. Şedinţe ţinute prin telefon. 

Laura Radu, preşedintele Tribunalului Bucureşti: Urmează ca pentru început toate aceste legături, cu părţile din dosare, probabil, să fie desfăşurate în format telefonic. În ceea ce priveşte videoconferinţa va fi greu de realizat având în vedere că nu există o dotare adecvată a instanţelor în acest sens. Dacă vor veni foarte multe contestaţii, instanţele vor fi clar afectate.

Contestaţii pentru care statul trebuie să plătească, dacă bolnavii nu-şi permit un avocat şi primesc unul din oficiu. 

Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului: Nu există în momentul de faţă, pentru o persoană aflată la un moment dat în izolare, nici un fel de restricție de a lua legătura cu un avocat sau cu cineva să-l asiste în această procedură. Am introdus și asistența din oficiu.

Adrian Cuculis, avocat: Vorbim de câteva sute de lei pentru un termen de judecată.

În plus, pacienţii sunt greu de monitorizat în tot timpul în care aşteaptă decizia. 

Ludovic Orban, premierul României: Chiar şi dacă pleacă din spital, trebuie să rămână sub supraveghere medicală. Medicul de familie, medicul din spital, are cui să se adreseze.

Puterea şi Opoziţia par să fie prima dată de acord ... 

Ludovic Orban, premierul României: Vă mărturisesc că mi-a fost foarte greu să înţeleg această procedură. 

Eugen Teodorovoci, senator Partidul Social Democrat: Multe prevederi care nu sunt clare, care vor crea confuzie şi care vor duce la neaplicarea legii aşa cum ea a fost trecută de Parlament.

Deşi a trecut de Senat, Legea carantinei ar putea ajunge la Curtea Constituțională. Avocatul Poporului spune că a primit foarte multe petiţii şi analizează o eventuală contestaţie. Până atunci legea va merge la Cotroceni, pentru promulgare, şi ar putea intra în vigoare săptămâna viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament. Orban ar vrea ca infectaţii să stea 5 zile în spital, nu 48 de ore (Video)