Antena Meniu Search
x

Legume și fructe, distruse de grindină în Hunedoara. Oamenii se tem că nu au ce să mai pună pe masă

Norii s-au rupt în mai multe zone din judeţul Hunedoara. câteva zile la rând. În localitatea Dealu Mare, ploaia cu gheaţă a lăsat în urmă un covor alb şi disperare.

de Redactia Observator

la 28.05.2020, 11:38

Vezi și
  • Cele mai multe dintre legume sunt compromise.
  • Dezastru este şi în livadă.

Le-a devastat oamenilor grădinile. După ce s-a potolit furtuna, domnul Partenie a ieşit să evalueze pagubele.

Localnic: A venit foarte mare grindina. Niciodata nu a fost asa de mare. Si in timp indelungat. Vreo 15 minute a dat in continuu.

Reporter: Vad ca a afectat culturile.

Localnic: Da, a afectat.

Reporter: Cam 50-60 la suta sunt afectate.

Cele mai multe dintre legume sunt compromise. Dezastru este şi în livadă. Fructele, secerate de vijelie, zac acum pe jos. Nici viţa de vie nu a rămas neatinsă de furia naturii.

Localnic: Uitaţi şi via cum este toată zdrenţuită. Şi strugurii.

Reporter: Mai speraţi să se facă struguri?

Localnic: Încercăm. Credem în Dumnezeu şi.sperăm să se refacă.

Altă gospodărie, aceleaşi probleme.

Localnic: Sfecla, roşiile sunt terminate, salata. Castraveţii chiar nu mai sunt. Fasolea, uite cum este. Dezastru, dezastru.

Localnică: Au mai venit vijelii, dar ca acum. Nu am crezut ca o sa ne distruga totul in halul asta. Nu o sa mai putem face nimic. Doar sa inlocuim, sa punem, din nou, alt rasad. Ca nu o sa mai putem sa facem nimic din ele.

Oamenii din Dealu Mare din asta trăiesc: cultivă pământul şi cresc animale. Numai că vremea le dă bătăi de cap în fiecare an.

Aici, iernile sunt aspre, iar primăvara şi vara,. sunt loviţi de furtuni puternice. Tocmai de accea, specialiştii din agricultură fac câteva recomandări.

Călin Marian, director DAJ Hunedoara: Ar fi bine să îşi asigure culturile pe această perioadă. Dacă starea de afectare nu este aşa de mare, imediat după grindină, să aplice nişte tratamente fitosanitare pentru că acolo unde loveşte grindina, apare o poartă de intrare a bolilor.

Oamenii locului se tem că un alt episod violent al vremii le va distruge şi puţinul care le-a mai rămas.

Şi vor fi, astfel, nevoiţi să cumpere legume şi fructe din pieţe. Pentru mulţi dintre ei, drumul până la oraş este o corvoadă. Din satele răsfirate pe culmine munţilor şi până la tarabe au de străbătut zeci de kilometri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Legume și fructe, distruse de grindină în Hunedoara. Oamenii se tem că nu au ce să mai pună pe masă