Antena Meniu Search
x

Lichiorul de nuci verzi, remediul din curte

A început sezonul nucilor verzi. Mulţi români nu mai aşteaptă toamna pentru a se bucura de gustul şi beneficiile lor. Şi cum calităţile nucilor sunt în coajă, producătorii români s-au gândit să le transforme în lichior cu gust care aminteşte de copilărie.

de Redactia Observator

la 23.07.2019, 22:23

Vezi și

A început sezonul nucilor verzi. Mulţi români nu mai aşteaptă toamna pentru a se bucura de gustul şi beneficiile lor. Şi cum calităţile nucilor sunt în coajă, producătorii români s-au gândit să le transforme în lichior cu gust care aminteşte de copilărie. În toată ţara, plantaţiile de nuc acoperă 1.000 de hectare.

Suntem într-o livadă plină de nuci din satul Uila, judeţul Mureş, unde îl găsim pe Cornel Tămăşan. Rapid şi atent, culege nucile perfecte pentru a face cel mai căutat produs tradiţional de la târguri - nucata. Pentru doi litri, are nevoie de 30 de nuci. Mai întâi, le spală, apoi le secţionează. 

Pentru gustul desăvârşit, producătorul adaugă câteva ingrediente secrete şi un kilogram de zahăr, după gust. Compoziţia este apoi lăsată la macerat aproape o lună. Trebuie amestecată zilnic.

După ce sunt strecurate, nucile verzi sunt puse din nou la macerat cu alcool şi zahăr. Lichiorul obţinut se combină cu cel iniţial şi iese o nucată dulce-amăruie. O sticlă de jumătate de litru se vinde cu 25 de lei. 

La 50 de kilometri distanţă, Alexandru Racz pregăteşte esenţă de nuci verzi, pe care o împarte doar cu familia.  

Nucile au numeroase beneficii. Sunt un detoxifiant puternic şi stimulează memoria. În ultimii doi ani, România a fost cel mai mare producător de nuci din Europa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Lichiorul de nuci verzi, remediul din curte