Antena Meniu Search
x

Litrul de carburant e mai scump cu aproape 10% față de anul trecut

E sezonul vacanţelor, iar românii care pleacă în concediu cu maşina caută variante pentru un plin de carburanţi mai ieftin.

Vezi și

E sezonul vacanţelor, iar românii care pleacă în concediu cu maşina caută variante pentru un plin de carburanţi mai ieftin. În România, preţurile cresc fără oprire de la începutul anului. Aşa că spre Grecia, de exemplu, drumul e cu 200 de lei mai scump faţă de anul trecut. Există însă şi variante prin care şoferii pot economisi câteva zeci de lei.

Dacă anul trecut şoferii încă mai puteau cumpăra benzină şi motorină cu 4,5 lei pe litru, anul acesta preţurile au crescut cu aproape zece la sută. Astfel că, la unele pompe litrul de carburant costă mai mult de şase lei. 

Un plin de 50 de litri de carburant costă şi cu 70 de lei mai mult faţă de anul trecut. O diferenţă care se resimte în bugetul unei familii. Cu aceşti bani, un şofer ar mai putea alimenta maşina cu 11 litri de benzină şi motorină. 

Cei care pleacă pe cont propriu în vacanţă, de pildă în Grecia sau Turcia, pot economisi şi 50 de lei, la fiecare plin. Asta dacă îşi calculează bine traseul. 

De exemplu, cei care alimentează din Bulgaria vor plăti 5 lei şi 20 de bani pe litrul de carburant. Motorină mai ieftină decât în România găsesc şi în Macedonia, la un preţ de sub cinci lei pe litru. Şi în Turcia combustibilul are costuri avantajoase. Grecia are însă preţuri mai piperate, peste 7 lei şi 60 de bani litrul de motorină, iar cel de benzină costă 6 lei şi 50 de bani.

Pentru un traseu mai lung, până în sudul Greciei, de pildă, şoferii nu pot alimenta doar în Bulgaria. 

La final de vacanţă, când trag linie, doar pe benzină au cheltuit mai mult cu 200 de lei faţă de anul trecut. 

Anul acesta, România este campioana Europei la scumpirea combustibilului. Iar creşterile la pompă nu ţin cont de veniturile românilor, spun experţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Litrul de carburant e mai scump cu aproape 10% față de anul trecut