Antena Meniu Search
x

Localități din întreaga Românie, lovite de inundații puternice (Video)

"Vâjâind ca vijelia şi ca plesnetul de ploaie" nu mai este un vers de scos peri albi la Bac, ci potopul de-l trăim zilnic. Iunie 2020 este luna furtunilor, a codurilor roşii şi a unor noi recorduri istorice. În Bucureşti cad ploi care se văd o dată la 20 de ani, iar în ţară viiturile au depăşit şi cele mai înalte garduri. Şi pare că nu se mai termină. Până miercuri este cod roşu de inundaţii pe opt râuri.

de Redactia Observator

la 22.06.2020, 22:21

Vezi și
  • Gura Humorului, Piatra Neamț și București, printre localitățile inundate în ultimele ore.
  • Specialiștii anunță că, până acum, în iunie a plouat de două sau de trei ori mai mult decât în mod normal.

După două săptămâni de ploi torenţiale, viiturile au lovit cu furie. În satul Gârceni, apa a fost cât gardul. Oamenii s-au urcat în pod, de frică. O maşină a fost luată pe sus de torenţi şi aruncată sub o podişcă. 

În judeţul Neamţ, au căzut aproape 70 de litri de precipitații pe metrul pătrat. Apa venită de pe versanţi au umflat un pârâu. Oraşul Piatra Neamţ şi mai multe localităţi au fost afectate de inundaţii. Pompierii au salvat o bătrână care era în pericol în propria ei casă. 

În Gura Humorului, judeţul Suceava, o ploaie puternică a inundat totul. Oamenii dau vina pe canalele care n-au fost curăţate. 

Apa a spălat terasamentul căii ferate. Circulaţia trenurilor a fost întreruptă patru ore. 

Sunt zeci de muncitori aici, pe calea ferată dintre Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, şi încearcă să refacă terasamentul care a fost spălat în totalitate în anumite porţiuni de viitura puternică.

În cartierele din nordul Bucureştiului, s-au strâns chiar şi 86 de litri de apă pe metrul pătrat. În două ore a căzut 60% din cantitatea de ploaie normală pentru luna iunie. De 20 de ani nu s-a mai întâmplat asta, spun cei de la Apa Nova. Iar după-amiază, Capitala a fost din nou sub cod portocaliu de furtună. 

Aşa arată în acest moment strada principală în Baloteşti, nordul Capitalei. O porţiune de aproximativ 100-150 de metri care a fost acoperită de ape complet în doar câteva minute. 

În Galaţi, a apărut o pâlnie din nori. 

Până mâine, este cod portocaliu de ploi în 27 de judeţe din jumătatea de nord a ţării şi cod galben în 11 judeţe din sud, plus Capitala. Hidrologii au emis şi ei averizări de cod roşu pentru opt râuri. 

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Mai este doar o săptămână din luna iunie, iar până în acest moment, în multe zone din ţară a ploua de 2-3 ori mai mult faţă de normalul acestei perioade, în condiţiile în care iunie este cea mai ploioasă lună din an. Mai mult decât atât, cantităţi enorme de apă, care au trecut chiar şi de 80 l/mp, s-au acumulat în decursul unei zile sau chiar în decursul câtorva ore, ceea ce a dus la inundaţii locale.

Ploile vor continua până la finalul săptămânii, apoi vor reveni la începutul lunii iulie. Şi furtunile de vară vor apărea, mai ales la prânz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Localități din întreaga Românie, lovite de inundații puternice (Video)