Antena Meniu Search
x

UPDATE Macrou contaminat cu o substanta periculoasa, scos la vanzare in mai multe judete din tara

E alerta in mai multe judete din tara dupa ce ar fi fost vandute cateva sute de kilograme de macrou congelat care ar putea contine o substanta posibil periculoasa pentru sanatatea oamenilor.

Vezi și

UPDATE 16:50 Inspectorii sanitar veterinari au inceput deja controalele. Desi in majoritatea magazinelor marfa a fost deja vanduta, specialistii spun ca nu este cazul sa ne ingrijoram. Parazitul ar fi existat in peste, dar nu ar putea afecta sanatatea oamenilor

“Alerta pe care am primit-o vizeaza peste import insulele Feore, respectiv peste congelat, macrou importat importator direct Olanda, iar in Romania importat in judetul Bihor”, spune Ioan Dumnbrava, director DSVSA Hunedoara.

Alerta a fost data in mai multe judete din vestul, centrul si sudul tarii, unde autoritatile sanitar-veterinare fac controale.

“Infestatia macroului a fost cu un parazit numit Anisachis, insa acest parazit fiind cu localizare atat musculara, cat si viscerala. La alerta pe care am primit-o se referea numai la forma viscerala, deci nu era un pericol pentru sanatatea publica”, a mai precizat Dumbrava.

Pericol sau nu, macroul infestat cu astfel de parazit nu corespunde normelor stabilite pentru comercializare, asa ca ar fi trebuit retras.

Firma din Bihor a facut distributie si in judetul Hunedoara cu o cantitate de 20 pana la 80 de kg pe societate comerciala. In total sunt 320 de kg distribuite in judetul Hunedoara, la un numar de 25 de societati comerciale, dupa cum spune chiar directorul DSVSA Hunedoara.

Alte 250 de kilograme de macrou de la aceeasi firma au ajuns in judetul Timis, insa nu s-a gasit in nicio unitate peste in lotul respectiv. Mai exact, a fost mancat. In total 60 de tone de macrou congelat din lotul suspectat a fi infestat cu acest parazit au ajuns in 7 judete din Romania. Inspectorii sanitar veterinari spun ca nici un roman nu a fost infestat cu parazitul Anisakis, pentru ca acesta se gaseste in intestinele pestelui, iar acestea nu se mananca.

Reprezentantii Directiei Sanitar veterinare au mai spus ca nu au fost inregistrate cazuri de persoane care sa se simta rau in urma consumului pestelui din acest lot.


Inspectorii sanitar-veterinari cauta acum pestele congelat in unitatile de alimentatie publica din judetul Hunedoara.

In jur de 300 de kilograme de macrou de acest gen au ajuns in mai multe magazine din Hateg si Valea Jiului. Intreaga cantitate de peste care se presupune ca ar fi contaminata a fost deja vanduta din magazine. Produsul a fost importat din Insulele Feroe, anul trecut si se presupune ca ar contine o substanta periculoasa pentru oameni.

Controlul vizeaza un lot de macrou congelat, importat de o firma din judetul Bihor si distribuit in partea de vest a tarii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » UPDATE Macrou contaminat cu o substanta periculoasa, scos la vanzare in mai multe judete din tara