Antena Meniu Search
x

Magazine din şcoli, amendate la Iaşi. Ce produse INTERZISE cumpărau elevii

Un control la magazinele din unităţile de învăţământ din judeţul Iaşi s-a încheiat cu amenzi de peste 5.000 de lei, după ce s-au găsit nereguli la 11 din cele 15 unităţi verificate.

Un control la magazinele din unităţile de învăţământ din judeţul Iaşi s-a încheiat cu amenzi de peste 5.000 de lei, după ce s-au găsit nereguli la 11 din cele 15 unităţi verificate.

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a demarat o verificare a tuturor punctelor de vânzare a produselor alimentare situate în perimetrul unităţilor de învăţământ din judeţ, fiind aplicate amenzi de peste 5.000 de lei după ce au fost descoperite o serie de nereguli la 11 din 15 unităţi verificate.

Marian Grigoraş a declarat jurnaliştilor, miercuri, că reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi fac parte din comisia mixtă de control desemnată prin ordin al prefectului.

'Am primit semnale că magazinele din incinta şcolilor nu respectă prevederile legale şi am decis efectuarea unor verificări. Puţină lume ştie că, de exemplu, la un astfel de magazin este interzisă comercializarea de băuturi răcoritoare, altele decât apa. Într-o primă fază au fost verificate 15 unităţi comerciale şi au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale. S-au identificat probleme la produse precum cornuri cu ciocolată, pizza, băuturi răcoritoare. Rezultatele acestor verificări vor fi transmise şi către Inspectoratul Şcolar Judeţean', a declarat prefectul Marian Grigoraş.

Acesta susţine că va solicita o mai mare implicare a conducerilor unităţilor de învăţământ în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale de către unităţile comerciale, mai ales că li se comunică periodic o listă cu produsele care nu pot fi vândute elevilor.

'Până acum, în cazul în care s-a observat că se comercializează produse interzise, personalul din şcoli ar fi trebuit să anunţe organele de control sau chiar să solicite încetarea contractului prin care se pune la dispoziţie spaţiul respectiv', a declarat prefectul Marian Grigoraş.

Astfel, au fost aplicate trei amenzi contravenţionale de câte 1.000 lei fiecare, din care două pentru comercializarea de produse care nu respectă principiile care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi tineri şi una pentru exprimarea incorectă a datei de minimă durabilitate a unui produs. Alte două amenzi contravenţionale în valoare de 500 lei fiecare au fost aplicate pentru lipsa certificării personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă.

Inspectorii de control au aplicat trei avertismente pentru comercializarea de alimente care nu respectă limitele de la care acestea devin nerecomandate şi alte trei avertismente operatorilor economici la care s-a constatat că produsele preambalate erau expuse la comercializare fără a fi indicat preţul pe unitatea de măsură.

Potrivit prefectului, verificările vor continua şi în perioada următoare, prefectul solicitând o fermitate sporită din partea instituţiilor de control. Comercializarea produselor alimentare în incinta unităţilor de învăţământ este reglementată de Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Magazine din şcoli, amendate la Iaşi. Ce produse INTERZISE cumpărau elevii