Antena Meniu Search
x

Video Programul "Noua Casa" atrage prin avansul mic, dar pandemia a schimbat gusturile românilor. Mulţi caută case cu curte

Tot mai mulţi români vor Noua Casă. Băncile au primit mii de cereri la doar o lună de la lansarea programului. În timp ce unii sunt atraşi de avansul mic, alţii vor să îşi cumpere, cu ajutor de la stat, o casă cu grădină. 30% din plafon a fost epuizat în câteva săptămâni.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 27.04.2021, 20:54

Vezi și
  • Marea înghesuială pentru programul Noua Casă
  • 30% din plafonul alocat a fost epuizat în doar câteva săptămâni

Valentin vrea să îşi cumpere, cu ajutor de la stat, un apartament cu două camere în zona de sud a Bucureştiului. 

Valentin, cumpărător: Dacă n-ar fi fost programul cu prima casă n-aş fi putut să mă încadrez la creditul ipotecar. Dacă nu ai bugetul necesar pentru achiziţie, te ajută foarte mult.

Cum locuinţa nu depăşeste 70 de mii de euro, tânărul se va încadra în avansul de 5%. Şi-a făcut deja socotelile pe următorii 30 de ani. 

Valentin, cumpărător: M-am gândit și la rată, am calculat estimativ, ar fi în jur de 1.390 lei – 1.400 lei rotunjit pentru imobilul respectiv, pe o perioadă de 30 ani.

Pe acelaşi subiect

Dosarul lui Cornel, în schimb, a trecut cu brio de evaluarea financiară. Mai are însă alte trei hopuri. 

Cornel, cumparator: Este un apartament de trei camere, este într-un bloc vechi. Am vrut să fiu aproape de părinţi.

În jur de cinci săptămâni durează aprobarea unui dosar Nouă Casă. Şi asta pentru că sunt 4 etape de parcurs. Vorbim despre aprobarea financiară, analiză juridică, evaluare imobil și aprobare finală. La bancă totul merge mai repede dacă cumpărătorul știe deja ce locuinţă vrea să achiziţioneze. Avansul mic, de doar cinci la sută, îi atrage pe tineri ca un magnet. 

''Clar este mai avantajos programul prima casă, deoarece consider că prin ipotecă trebuie să girezi cu ceva și fiind la început de drum nu ai avea cu ce.''

Cornel, cumparator: Plus că mai sunt şi alte cheltuieli de obţinere a actelor. Avansul ar fi de 3.500 euro, iar actele tot pe acolo ajung.

Pandemia a schimbat gusturile românilor şi în materie de case

Nu sunt deloc puţini nici cei care vor să-şi cumpere locuinţe mai spaţioase. Pandemia le-a schimbat priorităţile.  

Alexandra Băicoianu, consilier financiar: Am remarcat intenția clienților de a-şi căuta case, vile, ce dispun de curte.

Adina Călin, director produse și servicii bancă: În prezent avem o creștere de 50 la sută față de anul anterior. La momentul asta am acordat în jur de 350 de credite și avem în lucru în jur de 3500 solicitări. 

Silvia Jalea, manager comunicare bancă: Deja am primit 1200 de cereri în programul nouă casă, un număr dublu față de 2020.

În doar o lună de la demararea programului aproximativ 30% din plafonul de 1,5 miliarde de lei a fost consumat, spun reprezentanţii fondului de Garantare. 

Dumitru Nancu, preşedintele fondului de Garantare: Dacă va merge conform stadiului de acum, câte 300 cereri pe zi, noi speram că până la sfârşitul acestui semestru, 1 iulie, plafonul să fie epuizat.

Rămâne însă de văzut dacă plafonul va fi suplimentat după acea dată. În 12 ani de prima casă au fost acordate aproape 300 de mii de credite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Programul "Noua Casa" atrage prin avansul mic, dar pandemia a schimbat gusturile românilor. Mulţi caută case cu curte