Mărmureanu, declaraţii de ULTIMĂ ORĂ despre CUTREMURELE din România: "Focarele din Vrancea dau mari bătăi de cap specialiştilor. Zona este unică în lume"
Activitatea seismică s-a intensificat în România, în ultimele zile. După un seism cu magnitudinea de 3,8 grade, la adâncimea de 119 kilometri, înregistrat pe 13 mai, a urmat un cutremur cu magnitudinea de 2,2 grade, la 18,4 kilometri adâncime, pe 15 mai.
Activitatea seismică s-a intensificat în România, în ultimele zile. După un seism cu magnitudinea de 3,8 grade, la adâncimea de 119 kilometri, înregistrat pe 13 mai, a urmat un cutremur cu magnitudinea de 2,2 grade, la 18,4 kilometri adâncime, pe 15 mai.
A urmat, în data de 18 mai, o mişcare tectonică cu magnitudinea de 3,1 grade, la adâncimea de 129,1 kilometri, apoi una de 4,7 grade la 120,6 kilometri. Sâmbătă, a fost un cutremur de 3,4 grade la 68,2 kilometri adâncime, iar duminică s-au produs alte două seisme cu magnitudini de 3,2 şi 3,3 grade pe scara Richter.
Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, susține că zona Vrancea este unicat în materie de seismologie. Faptul că se declanşează cutremure la adâncimi diferite în aproximativ acelaşi epicentru face imposibilă orice predicţie din partea specialiştilor.
- CUTREMURE SUCCESIVE în România! Ultimul s-a produs în Vrancea, la 142 kilometri adâncime
- PORNOGRAFIE și șantaj cu eleve, pe Facebook. Fetele erau păcălite să pozeze dezbrăcate, apoi erau şantajate cu...
- LOTERIA BONURILOR FISCALE. Care sunt bonurile câștigătoare pentru luna aprilie
- BACALAUREAT 2017. Azi încep ÎNSCRIERILE! Vezi actele necesare, calendarul complet şi modele de subiecte. Care sunt...
„Zona Vrancea este unicat mondial în materie de seismologie. Avem aici, pe o suprafaţă restrânsă, focare de adâncime mare, peste care se suprapun focare de adâncime mică. Acest aspect, împreună cu valorile acceleraţiilor care cresc dinspre epicentru către Chişinău şi Bucureşti dau mari bătăi de cap specialiştilor în privinţa oricărei predicţii pentru Vrancea”, a explicat, pentru libertatea.ro, Mărmureanu.
"Cutremurele de mare adâncime sunt de multe ori mai puțin periculoase pentru că energia se distribuie pe o suprafață mult mai mare.
De exemplu, la cutremurul din 1802, care a fost cel mai mare, de 7,9 grade, influența lui a fost de la Moscova la Cairo. Ar fi fost catastrofal dacă acest cutremur cu această magnitudine ar fi fost la 80 sau 70 de kilometri sau chiar 30 de kilometri", declara, la sfârşitul anului trecut, directorul onorific al INFP.
În opinia seismologului, cutremurele din Vrancea de mare adâncime, de până la magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter, "nu sunt atât de periculoase", deoarece în această zonă nu este un sistem tectonic precum cel din California sau din Italia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰