Antena Meniu Search
x

Au sosit măştile cumpărate de Guvern, după 6 luni de la debutul epidemiei în România, însă scandalul achizițiilor continuă | Video

Continuă scandalul măştilor cumpărate de Guvern pentru persoanele defavorizate. În timp ce ministrul Sănătăţii spune că analizează rezilierea contractului din caua întârzierilor, compania care a câştigat licitaţia a început să livreze milioanele de măşti în ţară.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 25.08.2020, 22:07

Vezi și
  • Peste 14 milioane de măşti au ajuns deja în 6 judeţe.
  • Achiziţia publică pentru măşti a fost câştigată pe 25 iunie.

Cu o întârziere pentru care nu a oferit explicaţii nici până acum. 6 judeţe au primit deja măşti aşa că războiul declaraţiilor şi ultimatumul dat de Orban pentru reziliere pare doar praf în ochi într-o nouă achiziţie cu probleme a statului.

La şase luni de la debutul epidemiei în România, primele măşti oferite de stat persoanelor defavorizate au ajuns la destinaţie. Nu încă şi la beneficiari.

Rareş Pop, director DSP Maramureş: În funcție de solicitările pe care le-am primit din partea tuturor primăriilor, avem un număr de 2 milioane 746 de mii de măşti care vor fi distribuite de mâine începând către toate primăriile.

Din depozitul Direcției de Sănătate Publică, măştile vor fi ridicate de către reprezentanţii primăriei, iar mai apoi distribuite beneficiarilor, câte 50 pe săptămână.

Agenţia Naţională pentru Achiziţi Publice, compania câştigătoare a licitaţiei, a început distribuirea măştilor exact când Guvernul ameninţa cu rezilirea contractului.

Ludovic Orban: Această licitaţie arată vulnerabilităţile în materie de derulare achiziţii publice. Săptămâna viitoare urmează ca ministerul să ia o decizie care este clară: rezilierea contractului dacă nu vin cu măştile.

Între timp, peste 14 milioane de măşti au ajuns deja în 6 judeţe: Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, Vrancea şi Maramureş. 

Achiziţia publică pentru măşti a fost câştigată pe 25 iunie. Au urmat două contestaţii, respinse în instanţă şi un contract semnat pe 11 august. Ministerul a plătit, din fondul de rezervă al statului, 73.000.000 de lei fără TVA, adică 68 de bani pentru fiecare mască.

Compania a câştigat datorită timpului scurt de livrare a celor 115 milioane de măşti- 7 zile. Doar că, săptămâna s-a transformat în două săptămâni.

Ministrul Sănătăţii nu exclude nici acum varianta rezilierii contractului şi anunţă că o comisie evaluează situaţia.

În întârziere pare a fi şi contractul pentru măştile pentru alegerile locale din 27 septembrie. Guvernul a anunţat că alegătorii care vin fără mască la vot, vor primi una gratuit din secţie.

Procedura de achiziţie nu a fost deocamdată demarată. Mai mult, spun surse Observator, nici bugetul clar de care are nevoie ministerul nu a fost stabilit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Au sosit măştile cumpărate de Guvern, după 6 luni de la debutul epidemiei în România, însă scandalul achizițiilor continuă | Video