Antena Meniu Search
x

Observator Special: Maturoiul, produs de export

Peste 100 de ani, ambuteiajele se vor muta cu tot cu masini in aer, iar robotii vor avea propriul partid politic. Insa exista lucruri care nu se vor schimba niciodata. Unul dintre ele este maturoiul.

Vezi și

Oricat ar avansa tehnologia, niciodata nu vom avea un gadget care sa-l inlocuiasca. Oare cum ar fi ca pe viitor, gospodarii sa-si mature curtea cu un iMaturoi?

Ti-a scapat porcul din cocina? Gainile au facut un protest spontan in curte? Calule, mananci ovaz? Toate problemele gospodariei se vor rezolva cu acest produs care a schimbat lumea, inca de pe vremea in care primele gospodine faceau curat in pestera. Maturoiul. Printre ultimii producatori din lume se afla intr-un loc ferit de inamici: tatari, otomani si canalizare. Catunul Prislop din Sibiu.

Unul dintre ultimii mesteri de maturoaie din tara este Ioan Plesa. Se intoarce din padure cu materia prima pentru unealta care a curatat trecutul si a ridicat praful de peste istoria lumii. Vreascurile le strange intr-un buchet printr-un ritual secret.

Exista si un upgrade pentru maturoi: coada.

Piata interna nu este prioritatea, ci exportul. Producatorii de maturoi din Prislop au contracte in vest. Tunul a venit din tara morilor de vant. Olandezii au comandat doua vagoane de maturoaie.

Cu talmaci, fara talmaci, rromii din Prislop au reusit sa castige o piata extraordinar de ofertanta si s-au dezvoltat.

Secretul confectionarii maturoiului va fi dat din generatie in generatie. In acest ritm, Prislopul va ajunge un gigant industrial specializat pe maturoaie, cosuri de nuiele si fructe de padure, la pahar de plastic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Maturoiul, produs de export