Mecanicii unui service din Bacău, condamnați la închisoare pentru că au reparat o mașină lovită cu piese second hand în loc de noi
Mecanicii unui service auto din Bacău au fost condamnați la închisoare pentru că au reparat mașina unui client cu piese second hand în loc de noi. Sentința Curții de Apel din Bacău a venit la finalul unui proces care a durat 9 ani.
![Mecanici auto din Bacau, condamnați pentru ca au folosit piese second-hand Mecanici auto din Bacau, condamnați cu suspendare, la finalul unui proces maraton](https://img.observatornews.ro/0/2019/1/22/282415/1548170894be950e7e.webp?w=430&f=2&v=2)
Mecanicii unui service auto din Bacău au fost condamnați la închisoare pentru că au reparat mașina unui client cu piese second-hand în loc de piese originale noi. Sentința Curții de Apel din Bacău a venit la finalul unui proces care a durat 9 ani.
Faptele s-au petrecut în 2009, când Lucian Ciobanu, proprietarul unui autoturism Peugeot, a fost implicat într-un accident rutier pe 6 decembrie, și a avut nevoie de reparații capitale la mașină.
În baza procesului verbal de daune, întocmit de asigurator, păgubitul trebuia să-și înlocuiască aripa dreapta spate, uşa dreapta spate, uşa dreapta faţă, dar și alte piese. Bărbatul a mers cu autoturismul la reprezentanţa Trendo Automobile Bacău, unde i s-a întocmit comanda de daună, contravaloarea reparaţiilor fiind stabilită la 11.771 lei.
Angajații service-ului au reparat mașina cu piese second-hand
- Doi bebeluşi din Sibiu, diagnosticaţi cu gripă. Creştere dramatică a numărului de îmbolnăviri
- Temeri pentru fotbalistul Emiliano Sala, după ce avionul în care se afla a dispărut de pe radare
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
Reprezentanţii service-ului au realizat reparaţiile, iar în documentele întocmite clientului se consemna că piesele folosite sunt produse noi, originale, scrie adevarul.ro. Însă, după ce și-a luat mașina, clientul a sesizat o serie de deficienţe la piesele schimbate, motiv pentru care a depus o plângere la Protecţia Consumatorului. După ce i s-a comunicat că aspectele sesizate trebuie verificate de un expert neutru, clientul a depus o plângere la poliţie.
Ancheta s-a finalizat cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penală, procurorii apreciind că faptele reclamate nu constituie infracţiune. Păgubitul a contestat soluţia, iar judecătorii au dispus reluarea anchetei şi trimiterea în judecată a celor trei angajaţi (mecanicii Iosif Trefaş și Vasile Eugen Panainte, respectiv Mircea Daniel Pătraşcu, coordonatorul service-ului), dar şi a reprezentanţei SC Trendo Automobile SRL, ca persoană juridică.
Prima instanţă, Judecătoria Bacău, a dispus încetarea procesului penal din aceleaşi considerente că fapta inculpaţilor nu este prevăzută de legea penală. Clientul a contestat din nou sentinţa, iar instanţa de control judiciar a dispus rejudecarea dosarului.
Reluat de la zero, procesul a fost câştigat în cele din urmă de clientul păgubit, atât la instanţa de fond, cât şi în apel.
Astfel, Curtea de Apel Bacău a decis condamnarea definitivă a trei dintre angajaţii service-ului la câte un an de închisoare cu suspendare.
Cei trei inculpaţi au fost obligaţi să achite clientului păgubit 40.000 de lei daune, 10.000 reprezentând costurile pieselor ce trebuiau schimbate şi 30.000 de lei daune morale.
În cadrul procesului, experţii care au analizat probele au conchis ca portiera dreapta faţă înlocuită era una second hand (prezenta strat de vopsea de culoare rosie sub stratul de vopsea finală, situaţie neobişnuită la piesele noi), iar aripa dreapta spate a fost decupată şi înlocuită în secţiune (a fost înlocuită doar partea avariată, nu întreaga portieră, aşa cum era consemnat în dosarul de daună).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰