Antena Meniu Search
x

Medicii stomatologi, greu de găsit în zilele de weekend

Avem cei mai mulţi medici stomatologi din UE, raportat la numărul de locuitori, însă, dacă îi căutăm în weekend nu vom găsi unul uşor. Reporterii Observator au bătut la uşa a cinci clinici. Doar una era deschisă într-o zi de duminică. Privată, desigur.

Vezi și

Avem cei mai mulţi medici stomatologi din UE, raportat la numărul de locuitori, însă, dacă îi căutăm în weekend nu vom găsi unul uşor. Reporterii Observator au bătut la uşa a cinci clinici. Doar una era deschisă într-o zi de duminică. Privată, desigur. Oricum, în ultimii ani, sunt tot mai puţine cabinete publice.

Nicio şansă la un spital public din Capitală, niciun medic stomatolog nu este de serviciu în weekend.

Ne încercăm norocul din sector în sector, aceeaşi problemă. Găsim doar tratament de urgenţă la o clinică de stat. Iar procedurile medicale nu sunt de fiecare dată gratuite.

Explicaţia din partea Ministerului Sănătăţii este simplă. Iar situaţia este aceeaşi de mulţi ani. 

CRISTIAN GRASU, secretar de stat MS: Problema intervine in momentul in care incerci sa gasesti personal medical dispus sa lucreze in aceste conditii si pe salarizarea publică. In marea majoritate, stomatologia este un domeniu privat si de aici posibilitati nelimitate de a avea venituri si castiguri. 

Dacă pacienţii aleg un cabinet stomatologic privat, tarifele sunt mai mari în weekend, când medicii trebuie să vină de acasă. Şi oricum găsim puţine astfel de clinici deschise sâmbăta şi duminica. 

Cristian Irimia, medic stomatog: Este zi nelucratoare, dar asta nu înseamnă că un pacient sa fie tratat discriminatoriu doar pentru weekend.

Foarte puţini dentişti aleg să semneze un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În sectorul privat, tarifele sunt stabilite de fiecare cabinet, după bunul plac. 

Cristian Irimia, medic stomatog: Banii asiguraţi lunar sunt destul de mici nu ajung nici pentru o proteza dentara, iar pentru a asigura din acesti bani si cheltuielile, si tratamentele, si un om dedicat, este prea mult. Exista riscul sa pierzi orice venit daca nu faci exact cum ti se solicită. 

Situaţia rămâne, totuşi, paradoxală. Pentru că România este fruntaşă la numărul de stomatologi pe cap de locuitori. 

România se află pe lista tarile din Europa cu cel mai mare numar de medici stomatologi raportati la populatie. In top sunt Grecia, Bulgaria si Cipru, iar la coada clasamentului se afla cei din Polonia, Slovacia si Malta.

Pentru o consultaţie primară, la privat, un român plăteşte între 50 şi 100 de lei. Iar dacă ne uităm pe o listă de preţuri, pentru rezolvarea cariilor, obturaţii, sau coroane şi punţi dentare, pacienţii scot din buzunar şi peste 500 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Medicii stomatologi, greu de găsit în zilele de weekend