Antena Meniu Search
x

Video Meșterii buni la toate sunt tot mai greu de găsit. Pe şantierele din România mai sunt doar 350 de mii de muncitori

Vom fi nevoiţi să învăţăm să reparăm singuri lucrurile care se strică prin casă. Meşterii care se pricepeau la toate încep să fie un lux. Iar în construcţii nu mai vrea nimeni să lucreze, în ciuda salariilor care concurează cu cele din Occident. Pe şantierele din România mai sunt cam 350 de mii de oameni. Mulţi dintre ei fără experienţă. Iar asta se vede.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 12.03.2021, 20:24

Vezi și

Meşterii buni sunt cei recomandaţi de prieteni care au lucrat deja cu ei. Iar studiile arată că şase din zece români îşi aleg meşterul în acest fel. Şi sunt tot mai rari. Sute de mii de muncitori români au preferat să plece în străinătate.

Alexandru Stan, inginer, şef de şantier: ”Până acum ceva timp ne confruntam cu o criza acută din partea de dulgheri, fierari. Lucrurile și-au mai revenit. Munca este calificată de la săpătura începând și până la finalizarea apartamentului, inclusiv zugravelile”.

350 de mii de muncitori pe șantierele din România

Înainte de revoluţie pe şantierele din România munceau 800 de mii de oameni. Mai sunt doar 350 de mii. Alţi 700 de mii muncesc afară, arată statisticile. Şi-au întemeiat familii în alte ţări, aşa că şansele să revină acasă sunt tot mai mici. Nici banii nu-i întorc din drum, deşi se apropie de sumele din Occident.

Bogdan Ivan, secretar general asociaţia dezvoltatorilor imobiliari: ”Vorbim despre salarii foarte competitive în industria constructiilor din romania – de peste 1000 de euro”.

Lipsa muncitorilor calificaţi se vede cel mai bine pe şantiere, unde termenele de predare nu pot fi respectate.

Alexandru Stan, inginer, şef de şantier: ”Una este sa ai 20 muncitori calificati, una este sa ai 10. timpul practic se dublează”.

Educația, esențială pentru creșterea unei noi generații de meseriași

Iar deseori lucrările au o calitate cel puţin îndoielnică.

Matei Cristian, director retail magazin construcții: ”Oamenii, istoric, au avut atât experiențe pozitive, cât și negative. De aici a apărut nevoia de a te interesa foarte bine când vrei sau ai o lucrare de construcții, să ai certitudinea ca cel pe care îl angajezi îți va duce la bun sfârșit și cu calitatea pe care i-o ceri acea lucrare”

O soluţie să scăpăm de "Efectul Dorel" ar fi educaţia.

Matei Cristian, director retail magazin construcţii: ”Trebuie sa identificăm posibilitățile de școlarizare pentru a crește o noua clasa de meseriași, o noua generație de meseriași”

Între timp însă, patronii firmelor de construcții își pun speranța în cei care s-au întors în țară de teama pandemiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Meșterii buni la toate sunt tot mai greu de găsit. Pe şantierele din România mai sunt doar 350 de mii de muncitori