Antena Meniu Search
x

Mesterul crucilor din "Cimitirul vesel"

Mortii cu moartea, viii cu veselia! In cimitirul din Sapanta, oamenii rad cu lacrimi. Cu un ochi isi plang mortii, cu un altul zambesc la povestilor lor, cioplite in versuri in lemnul crucilor

Vezi și

Daca frizerul din melodia “Jana era croitoreasa” ar fi vizitat Cimitirul Vesel, ar fi vazut moartea cu alti ochi. Ar fi vazut o croitoreasa desenata pe o cruce si i-ar fi citit povestea in versuri.

In Sapanta, viata se ia in serios si moartea, in gluma. Pe o cruce, intr-un desen sculptat, o femeie isi cearta ginerele. Daca si-ar putea citi necrologul, de peste moarte, ar avea si de ce.

"Sub aceasta cruce grea, zace beata soacra-mea. Trei zile de mai traia, zaceam eu si citea ea", a recitat mesterul care face crucile.

Sunt muzee cu mai putine opere de arta decat cimitirul din Sapanta. Un artist cu har a schitat, cu un marker, pe cruci, poezii de viata si le-a sculptat, apoi, pentru morti. Satenii ii spun "Mitica". El e omul care starneste rasu-plansu. “Nu tot omul a fost vesel, nu tot omul a fost trist, nu tot omul a murit de o moarte curata”, a spus Dumitru Pop, mesterul de cruci.

Prima cruce vesela s-a ridicat acum aproape un secol. A fost ideea lui Ion Stan Patras. Acum, in atelier, a ramas fostul lui ucenic.

Sunt in lume oameni bogati care platesc averi unor biografi sa le scrie viata. Insa putini au parte de un monument ca in Sapanta. Strainii ar fi vrut si ei astfel de cruci. Insa traditia e traditie. Pentru ei, Dumitru Pop sculpteaza doar tablouri. “Lucrez si un tablou care merge in Amsterdam. E un joc de hora si spune asa "Hop tup, tura, tura, Asta-i jocu-n Sapanta, Si la dreapta si la stanga, pana scoate fata limba"”, a explicat batranul mester.

Cu gura cascata raman si vizitatorii care ii citesc rimele. Putin stiu ca e nevoie de multa pshilogie pana sa treaca la treaba. “Eu trebuie sa cunosc foarte bine oamenii satului ca sa stiu cu ce s-au ocupat, ce-au facut, ce vicii au avut”, a spus Mitica.

De la inceputul anului si pana acum, Cimitirul Vesel s-a imbogatit cu patru cruci, operele lui Mitica, artistul crucilor din Sapanta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Mesterul crucilor din "Cimitirul vesel"