Antena Meniu Search
x

Video Metrorex se predă în faţa sindicaliştilor. Fără restructurări la metrou şi fără cercetare disciplinară pentru protestatari

După un protest care a blocat Capitala o zi întreagă şi o primă rundă de negocieri, Metrorex se predă în faţa sindicaliştilor. Fără restructurări la metrou şi fără cercetare disciplinară pentru protestatari până la finalul negocierilor.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 31.03.2021, 19:57

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Nicio decizie în cazul salariilor. Între timp, au mai rămas doar două zile până când spaţiile comerciale de la metrou trebuie evacuate. Liderul sindicatului a declarat, însă, pentru Observator că nu se va întâmpla asta. 

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: Spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat. Ceea ce ai făcut zeci de ani, nu mai merge!

Dar se pare că nu s-a terminat. Sindicatul a avut 4 solicitări: fără disponibilizări, fără tăieri de salarii, reprezentantul angajaţilor să rămână sindicatul, iar cei care au protestat vineri să nu fie sancţionaţi. Au obţinut tot, doar despre salarii vor mai fi discuţii. Ministrul pare mai puţin înţelegător şi ameninţă cu trimiterea companiei în insolvenţă, dacă nu vor fi reduceri de personal. În plus, pentru dezastrul de vineri, Drulă cere ca cineva să plătească.

Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor: Acţiunea de despăgubire e îndreptată către sindicat. Pe româneşte, vom cere bani de la Rădoi. Insolvenţa e o a treia variantă în caz de urgenţă, pe care nu mi-o doresc, dar aşa am avea liber la concedieri.

Între timp, şeful sindicatului numără miniştrii pe care i-a convins să facă tot cum vrea el.

Ion Rădoi - lider sindicat de la metrou: Este, într-adevăr, al 27-lea, ca să spun aşa, din '90 şi până acum. Şi ieri am făcut ceva paşi, o să mai facem şi în următoarea întâlnire.

Nici miniştrii nu-l uită pe el prea uşor. Războaie cu firma sindicatului, care deţine toate spaţiile comerciale de la metrou, au avut şi alţii.

Lucian Şova - fost ministru al Transporturilor: Din 2018 am făcut demersuri ca vechiul contract, iniţiat din 2002, să expire. Practic, spaţiile comerciale, la această oră, nu mai sunt acoperite de un contract între metrorex şi firma sindicatului.

În două zile, toate chioşcurile ar trebui să fie istorie

Metrorex a ajuns la concluzia că spaţiile comerciale din subteran pun în pericol siguranţa în caz de incendiu, iar magazinele trebuie evacuate până cel tâziu pe 2 Aprilie. În acest caz, există două scenarii. Primul ar fi ca Metrorex să înceapă demolarea acestor magazine, ceea ce ar reprezenta o cheltuială. Sau, ca să genereze venituri, să le scoată din nou la licitaţie. Însă, în acest caz, nu s-ar mai lua în calcul siguranţa călătorilor.

Liderul sindicatului n-are nici cea mai mică intenţie să elibereze spaţiile, justificând prin faptul că aşteaptă o decizie a instanţei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Metrorex se predă în faţa sindicaliştilor. Fără restructurări la metrou şi fără cercetare disciplinară pentru protestatari