Antena Meniu Search
x

Video Mieii de Paşte, rezervaţi din ianuarie

A trecut Crăciunul, ne pregătim de Paşte. Chiar dacă anul acesta Sărbătoarea Învierii Domnului pică pentru ortodocşi în luna mai, ciobanii se mândresc deja cu primii miei. Atât de frumoşi, că mulţi o să ia calea străinătăţii. Mieii româneşti sunt foarte căutaţi mai ales în ţările arabe. Ca să nu rămână cu masa de Paşte goală totuşi, clienţii fideli îi rezervă de pe acum.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 12.01.2024, 16:18

Vezi și

Nea Gheorghe este printre puţinii ciobani care mai pleacă în transhumanţă. Chiar din prima zi a anului, mult mai devreme ca în alte ierni, s-a bucurat de primii miei.

Primele zile sunt însă dificile. Mioarele şi mieii trebuie îngrijiţi cu atenţie, iar nou-născuţii stau la adăpost primele zile de viaţă. Când se pun pe picioare sunt lăsaţi liberi să se alăture turmei.

În fiecare iarnă, ciobanii pleacă din creierii munţilor şi îşi aduc turmele aici, la câmpie, la graniţa dintre Gorj şi Dolj, unde vor rămâne până când se va topi zăpada de la munte.

În acest an, Paştele va fi pe 5 mai. Până atunci, mieii vor fi mari. Vor depăşi 20 de kilograme, estimează fermierii. Deja, mulţi au fost ...rezervaţi.

Mulţi miei nu vor ajunge însă pe mesele noastre pentru că vor lua calea exportului. Cei mai mulţi pleacă în ţările arabe unde carnea de oaie este extrem de căutată şi se vinde la un preţ bun. Abia ce nu se vinde peste hotare, ajunge pe piaţa noastră, dar cu cât se apropie sărbătorile pascale, cu atât va costa mai mult ... în jur de 45-50 de lei pe kilogram estimează producătorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Mieii de Paşte, rezervaţi din ianuarie