Antena Meniu Search
x

Vremea capricioasă va duce şi la scăderea producţiei de miere, în acest an

Tradiţia spune că, de Buna Vestire, pe lângă peşte, trebuie să mănânci faguri de miere. Ocazie numai bună pentru apicultori să-şi promoveze marfa.

Vezi și

Tradiţia spune că, de Buna Vestire, pe lângă peşte, trebuie să mănânci faguri de miere. Ocazie numai bună pentru apicultori să-şi promoveze marfa. În târguri au adus sute de borcane cu tot felul de arome. Iar clienţii s-au grăbit să cumpere. În curând, mierea se va scumpi. Vremea anormală a dat peste cap activitatea din stupi. Iar apicultorii se aşteaptă ca mierea să fie mai puţină şi de calitate mai slabă anul acesta. 

Mihai Grama a venit la Târgul de la Blaj cu cea mai bună miere, extrasă chiar de el din stup: "Iarba neagră de pădure. Numai în Parcul Naţional Apuseni creşte în România. O au nemţii, elveţienii, austriecii, francezii. E o delicatesă. E considerată locul 2 în lume, după manuka." 

Anul acesta însă, va trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar. Vremea rea a afectat familiile de albine: "Mătcile au încetat ouatul şi stupii vor fi foarte mici. S-au introdus în ţară hidrizi de alte tipuri de albine care nu au capacitatea de adaptare la condiţiile din zilele pe care le trăim astăzi. Nu mai ştim când e vară, câne e iarnă." 

Şi nici albinele nu mai ştiu cum ar trebui să se comporte: "Pentru culesurile timpurii de tip rapiţă, salcâm 1, majoritatea stupilor nu vor fi pregătiţi ca efectiv şi ca putere de a culege miere. Se ajunge ca apicultorul să trebuiască să înlocuiască mătcile respective."

Pe acelaşi subiect

Iar pagubele sunt destul de mari. Miere mai puţină, preţuri mai mari pentru cumpărători. Momentan, un kilogram de miere costă între 30 şi 50 de lei. Însă, în lunile următoare ar putea creşte şi cu 30%. 

Românii consumă, în medie, jumătate de kilogram de miere pe an, de trei ori mai puţin decât germanii, olandezii sau belgienii. De aceea, exportăm masiv. 

În următoarele zece zile, apicultorii vor stabili cât de mult a fost afectată producția de miere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Vremea capricioasă va duce şi la scăderea producţiei de miere, în acest an