Ospățul cu pește de Buna Vestire, prima dezlegare din postul Paștelui
În borş, prăjit sau pe grătar, peştele a fost vedeta de pe mesele românilor. Dezlegarea de Buna Vestire a fost sărbătoare naţională.
În borş, prăjit sau pe grătar, peştele a fost vedeta de pe mesele românilor. Dezlegarea de Buna Vestire a fost sărbătoare naţională. La pescării şi târgurile de profil, cozile s-au format încă de dimineaţă. Cei care nu au vrut să stea prin bucătărie au găsit bunătăţile gata preparate la restaurant sau le-au comandat direct acasă. Iar firmele de catering abia au făcut faţă apelurilor.
Macroul a fost la mare căutare în pescăriile din Piteşti. Oamenii au plătit opt lei pentru un kilogram. Mulţi au căutat peşte ieftin, pe care să-l gătească rapid.
Paradoxal, la malul mării, oferta nu a fost prea variată. Un kilogram de caras se vinde, la Constanţa, cu preţuri între opt şi zece lei. Cum oferta a fost slabă, oamenii s-au aşezat la cozi încă de la prima oră, ca să fie siguri că au ce pune pe masa de Buna Vestire.
În Capitală, oferta a fost mai bogată. Însă, ceva mai costistoare. Creveţii şi scoicile s-au vândut, în hipermarketuri, cu peste 100 de lei kilogramul.
Cei care nu au vrut să piardă timp în bucătărie au găsit peşte de toate felurile la târgul din curtea Universităţii de Agronomie. Vedeta târgului a fost, însă, borşul, preparat din cinci feluri de peşte. Pofticioşii au aşteptat la coadă chiar şi jumătate de oră pentru o porţie.
Mâncare a fost şi pentru cei pe care vremea nu i-a convins să iasă din casă. Restaurantele şi firmele de catering au angajat oameni în plus ca să facă faţă comenzilor.
Tradiţia românească spune că, cine a mâncat peşte de Buna Vestire, se va simţi tot anul ca peştele în apă. Următoarea dezlegare la peşte din postul Paştelui va fi pe 1 aprilie, de Florii.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰