Mihai Eminescu, celebrat la 170 de ani de la naștere
15 ianuarie rămâne ziua dedicată poeziei româneşti prin prisma moştenirii lăsate de marele poet Mihai Eminescu. Ca un omagiu, a fost decretată Zi a Culturii Naţionale. Miercuri, s-au împlinit 170 de ani de la naşterea scriitorului.
15 ianuarie rămâne ziua dedicată poeziei româneşti prin prisma moştenirii lăsate de marele poet Mihai Eminescu. Ca un omagiu, a fost decretată Zi a Culturii Naţionale. Miercuri, s-au împlinit 170 de ani de la naşterea scriitorului. O slujbă de pomenire a fost oficiată la locul de veci al luceafărului literaturii române, în cimitirul Bellu. O gală a avut loc şi la Ateneul Român, unde a participat inclusiv şeful statului. Oamenii nu au uitat nici de locul în care poetul a copilărit - la Ipoteşti, în județul Botoșani, acolo unde se găseşte şi celebrul Lac cu Nuferi.
Privit de sus, de la distanţă, celebrul lac cu nuferi din versurile lui Eminescu pare şi după 170 de ani aşa cum poetul îl descria - "lacul codrilor albastru", o sursă de inspiraţie pentru talentul înnăscut al celebrului scriitor. Timpul, însă, şi-a pus amprenta pe locurile în care Mihai Eminescu a copilărit. Drumul care duce către lac este aproape impracticabil. Iar dacă totuşi reuşeşti să te apropii, imaginea dezolantă a părăsirii prinde contur.
Autorităţile locale văd altă realitate.
- Un bătrân de 93 de ani, păcălit cu 310.000 de euro după ce i s-a promis construcţia unui cavou. Mascaţii au...
- Un tânăr a intrat într-un cimitir de maşini şi a avut senzaţia că s-a întors în timp. Ce a descoperit în...
- Morminte distruse de hoţi, într-o comună din Dolj. Din sicriele sparte au dispărut mii de lei: "Aşa e la noi....
- Concurs de frumuseţe pentru cimitirele din Maramureş. Episcopia speră că astfel locurile vor fi mai îngrijite...
- DNA: Generalul Cătălin Zisu, tun de milioane de euro. Lucrări cu preţuri umflate, care nu au mai avut loc, la...
În municipiul Botoşani, s-a gândit ridicarea unui teatru omagial, care să poarte numele poetului, dar....
Totuşi, la Ipoteşti, localitatea care adăposteşte şi casa memorială, turiştii nu uită să aducă un omagiu.
Zeci de oameni au fost şi la mormântul poetului din cimitirul Bellu din Capitală pentru a aprinde o lumânare şi a participa la slujba de pomenire.
Iar seara, la Ateneul Român, un concert a încheiat ziua dedicată poetului, dar şi Culturii Naţionale. Printre invitaţi au fost şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.
Înainte de eveniment, preşedintele a depus o coroană de flori la statuia poetului Mihai Eminescu aflată în faţa Ateneului Român, edificiu construit în urmă cu 120 ani.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰