Antena Meniu Search
x

Vanzarea terenului agricol catre persoane fizice fara studii de specialitate ar putea fi interzisa

Noi vrem pamant, dar trebuie sa stim ce facem cu el. Ministerul Agriculturii vrea sa interzica, de anul viitor, vanzarea terenului agricol catre persoane fizice care nu au studii de specialitate, fie ca este vorba de facultate sau cursuri de calificare.

Vezi și

La 26 de ani, Thomas a preluat afacerea cu flori a familiei. Stie sa cultive de cand era copil, dar a urmat si studii de specialitate. Este absolvent al facultatii de horticultura. Acum nu-si doreste decat mai mult spatiu pentru sere: “Producem, in general, plante anuale si perene pentru parcuri si gradini. As mai vrea cel putin 1.000 de metri patrati pentru a extinde productia”.

Si daca ar avea bani de investit ar putea cumpara mult mai usor pamantul necesar. Ministerul Agriculturii vrea ca de anul viitor persoanele fizice care achizitioneaza suprafete mari de teren agricol sa faca dovada ca stiu sa-l cultive. 

“In sol exista viata, utilizarea apei pe care dumnevoastra o doriti este cu viata, produsele pe care le dam in piata inseamna viata si eu nu imi permit sa ma joc pentru ca cineva nu doreste sa faca niste studii”, a declarat Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Indiferent ca este vorba despre studii de calificare sau o facultate in domeniu, viitorii agricultori trebuie sa invete sa prelucreze terenul si sa aiba, in plus, cativa ani de experienta.

Ca sa elimine cumpararea terenurilor in scop speculativ, ministerul vrea sa introduca doua conditii: pamantul nu poate fi vandut mai devreme de 10 ani si nici folosit in alte scopuri decat agricole timp de doua decenii. Prin acest proiect, Ministerul Agriculturii vrea sa protejeze pamantul agricol in conditiile in care anul viitor se liberalizeaza piata terenurilor.

Din 2014, strainii vor putea cumpara pamant in Romania fara nicio restrictie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Vanzarea terenului agricol catre persoane fizice fara studii de specialitate ar putea fi interzisa