Antena Meniu Search
x

Ministrul Finanţelor DEZMINTE ZVONUL naţionalizării pensiilor! "Nicio raţiune nu ar putea să determine o astfel de decizie ABERANTĂ"

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat, miercuri, în debutul şedinţei Executivului, informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, precizând că ”nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie ”de-a dreptul aberantă”.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat, miercuri, în debutul şedinţei Executivului, informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, precizând că ”nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie ”de-a dreptul aberantă”.

”Domnule prim-ministru (...) această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schemă financiară de succes, administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de 7 milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1%, la fel ca în anul 2016. Datorită creşterii numărului de contributori prin creare de noi locuri de muncă, fondul va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3 - 1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu că acesta se consolidează, funcţionează bine şi va asigura atunci când primele generaţii vor beneficia de pensii din acest pilon nişte pensii destul de consistente în completarea pensiilor din sistemul public”, a declarat ministrul Finanţelor.

Viorel Ştefan a precizat că în cursul dimineţii a avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, ”în ideea că vehicularea unor astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest fond”.

”De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenţia cuiva să naţionalizeze pilonul II de pensii”, a spus ministrul.

Fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Naţionalizarea pensiilor private a fost pusă recent în discuţie de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu şi negată vehement de ministrul Finanţelor prin reacţia "Aberaţie!”. "Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, şi eu am transmis mesaje în acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere. Deci, este un semnal foarte bun, evoluţiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II”, spunea Ştefan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Ministrul Finanţelor DEZMINTE ZVONUL naţionalizării pensiilor! "Nicio raţiune nu ar putea să determine o astfel de decizie ABERANTĂ"